Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesinin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başladı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçe görüşmeleri dışında; Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bütçe, kesin hesap ve Sayıştay raporları görüşülecek. Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Yatırımcı Tazmin Merkezi ile Bankalararası Kart Merkezi AŞ'nin Sayıştay raporları da konuşulacak.

M G F G3 1698783246 6658

''YÖNETİLEN FİYATLAR ENFLASYON HEDEFİYLE UYUMLU BELİRLENECEK''

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek yaptığı sunumda, Türkiye'de en önemli makro dengesizlik yüksek enflasyon olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:

''Türkiye'de en önemli makro dengesizlik yüksek enflasyon. Yönetilen fiyatlar enflasyon hedefiyle uyumlu belirlenecek. Bütçe imkanlarının elverdiği ölçüde yönetilen ve yönlendirilen fiyatları enflasyon hedefiyle uyumlu olarak belirleyeceğiz.

Yıllık enflasyon öngördüğümüz gibi mayısta zirveye ulaştı. Haziranda başlayan dezenflasyon süreci devam ediyor. Son 5 ayda yıllık enflasyon 26,9 puan azalarak yüzde 48,6’ya geriledi. Para politikasına hassasiyeti yüksek olan temel mallarda enflasyon düşüşü daha belirginken, dünyada olduğu gibi bizde de hizmetlerde atalet yüksek seyrediyor''

D635993F 728Xauto

''ENFLASYON BEKLENTİSİ SON İKİ BUÇUK YILDA EN DÜŞÜK SEVİYEDE''

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in ana başlıklarından olan yıllık enflasyonda, kira ve eğitim grubundaki yıllık artışlar hakkında şunları ifade etti:

''Geriye dönük fiyatlama davranışının yüksek olduğu kira ve eğitim grubundaki yıllık artışlar ve kiralardaki yüzde 25’lik tavan uygulamasının kalkması enflasyondaki düşüşü sınırlamıştır. Enflasyondaki katılıkların giderilmesi zamana yayılsa da ekim ayında tüm kesimler için 12 ay sonrası enflasyon beklentilerinin son iki buçuk yılın en düşük seviyesine gerilemesi bu konudaki olumlu gidişata işaret ediyor''

20231031 Bakan Simsek Tbmm Plan

''TL'YE TALEP ARTIYOR, FİNANSAL İSTİKRAR GÜÇLENİYOR''

Büyümedeki dengelenme öngörüler doğrultusunda devam ettiğini ifade eden Şimşek, TL’ye talebin arttığı vurgulayarak şunları söyledi:

''Gelecek yılın ikinci yarısından itibaren ekonomik aktivitede göreli bir toparlanma öngörüyoruz. Dış finansmana erişim iyileşiyor. İlave rezerv birikimini sağlamak ve dış borç sürdürülebilirliğini güçlendirmek için cari açığın milli gelire oranını yüzde 2'nin altında tutmayı hedefliyoruz.

TL'ye talep artıyor, rezervler ve makro finansal istikrar güçleniyor. Para politikasına hassasiyeti yüksek olan temel mallarda enflasyon düşüşü daha belirginken, dünyada olduğu gibi bizde de hizmetlerde atalet yüksek seyrediyor. Kamu maliyesi alanındaki kamu ihale reformu taslağı ve KİT yönetişim reformuna ilişkin çalışmalarımızı parti grubumuza sunduk''

6731Df16401B5A3C8687Cc68

''KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELEDE KARARLIYIZ''

Ülkemizde vergi yükünün yüksek olduğu algısı gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Şimşek, ''Kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kararlıyız. Gelir politikalarında hedefimiz vergi adaletini daha da güçlendirmek ve dolaysız vergilerin payını artırmak. İç borç çevirme oranını bu yıl yüzde 132'ye ve gelecek yıl yüzde 119'a düşürmeyi hedefliyoruz'' dedi.

''FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAK İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ''

Fiyat istikrarını sağlamak için ne gerekiyorsa yapacağını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı, rekabet gücünü, büyüme potansiyelini artıracak tüm alanlarda yapısal reformlara hız vereceğini ve fiyat istikrarı için gereken yapılarak, alım gücünü fiyat istikrarı ile arttırılabileceğini ifade etti.