Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Meksika'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı davaya müdahil olma bildirimi yaptığını belirtti. 

DİVAN STATÜSÜ'NE DAYANDIRILDI

Meksika'nın müdahillik talebi, üçüncü devletlere "uyuşmazlık konusu sözleşmenin yorumuna ilişkin beyanda bulunma amacıyla müdahil olma hakkı veren" Divan Statüsü'nün 63. maddesine dayandırıldı. 

Meks2

SOYKIRIMDA İŞ BİRLİĞİ DETAYI

Meksika'nın bildiriminin gerekçesi olarak "(Soykırım) Sözleşmesi'nin bu davayla ilgili hükümlerinin yorumuna ilişkin görüşlerini sunmak" gösterildi. 

Meksika'nın bildiriminde, bir devletin "soykırım işlemekten" sorumlu tutulması mümkün olmasa da "Soykırım yapılmasında işbirliği yapmak" ve "Soykırıma iştirak etmek" suçlarından ayrıca sorumlu tutulabileceği belirtildi. 

NİKARAGUA, KOLOMBİYA, LİBYA...

Divan, İç Tüzüğü'nün 83. maddesi uyarınca Güney Afrika ve İsrail'i, Meksika'nın müdahale beyanına ilişkin yazılı görüşlerini sunmaya davet etti. Daha önce Nikaragua'nın Divan Şartı'nın 62. maddesi, Kolombiya ve Libya'nın Divan Şartı'nın 63. maddesi uyarınca müdahillik bildiriminde bulunduğu açıklanmıştı.