TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası), 2023 yılı dördüncü çeyreğine ilişkin Banka Kredileri Eğilim Anketi'ni yayımlayarak kredi eğilimlerinde kayda değer değişimler olduğunu ortaya koydu. Rapor, özellikle işletmeler için bankalar tarafından uygulanan kredi standartlarındaki sıkılaşma aşamasının sona erdiğini gösteriyor. Bu, önceki çeyreklere göre önemli bir geçişe işaret ediyor.

tcmb-merkez-bankasi-2

"KREDİ SIKILAŞMASI SONA ERDİ"

Anket sonuçlarına daha yakından bakıldığında, büyük işletmeler ve yabancı para cinsinden krediler için kredi standartlarındaki sıkılaşmanın zayıflayarak da olsa devam ettiği ancak diğer işletme kredilerinde bu sıkılaşma eğiliminin sona erdiği görülüyor.

tcmb-merkez-bankasi-3

2024'ÜN İLK ÇEYREĞİNE İLİŞKİN BEKLENTİLER

Bankalar, 2024 yılının ilk çeyreği için işletmelere yönelik kredi standartlarında genel bir gevşeme bekliyor. 2023'ün son çeyreğinde konut ve taşıt kredilerindeki sıkılaşma eğilimlerinde belirgin bir yumuşama gözlenirken, diğer bireysel kredi türlerindeki sıkılaşma durdu.

turk_lirasi_TL_para_22112023_yandex_72

DÜŞÜK DÜZEYLİ SIKILAŞMANIN DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

2024'ün ilk çeyreğinde konut kredisi standartlarında daha fazla zayıflama ve diğer bireysel kredi standartlarında hafif bir sıkılaşma öngörülüyor. Bununla birlikte, taşıt kredileri için düşük seviyeli sıkılaştırmanın devam etmesi bekleniyor.

ikinci-el-otomobil-10

"İŞLETME KREDİLERİNE YÖNELİK TALEP ZAYIFLADI"

Anket sonuçları, 2023 yılının son çeyreğinde işletme kredilerine yönelik talep artışının zayıfladığını da ortaya koyuyor. Küçük ve orta ölçekli işletme kredileri ile kısa vadeli kredilere yönelik talepte artış gözlenirken, yabancı para cinsinden kredilerde düşüş kaydedildi.

turk_lirasi_TL_para_22112023_yandex_51

"TAŞIT KREDİSİ TALEBİNDE ARTIŞ VAR AMA..."

2024'ün ilk çeyreğine bakıldığında, ticari kredilere yönelik talepte çok ılımlı bir artış bekleniyor. Konut ve diğer bireysel kredilerdeki azalış eğiliminin 2023 yılının son çeyreğinde zayıfladığı, taşıt kredisi talebinin ise azalıştan artışa geçtiği görülüyor.

ikinci-el-otomobil-2

"TAŞIT KREDİSİ TALEBİNDE ÖNEMLİ DÜŞÜŞ BEKLENİYOR"

Önümüzdeki çeyrekte bankalar, konut kredisi talebindeki düşüş eğiliminin zayıflayarak devam edeceğini, diğer bireysel kredi türlerinde ise düşüşün güçleneceğini öngörüyor. Taşıt kredisi talebinde ise yılın ilk yarısında belirgin bir düşüş öngörülüyor.

ikinci-el-otomobil-6

"YURT İÇİ FONLAMA KOŞULLARI SIKILAŞMAYA DEVAM EDECEK"

Bankaların fonlama imkânları açısından, 2023 yılı sonunda yurt içi fonlama koşullarında sıkılaşma devam etmiş, yurt dışı fonlama koşullarında ise gevşeme artmıştı. Bu eğilimin 2024 yılının ilk çeyreğinde de devam etmesi, yurt içi fonlama koşullarının sıkılaşmaya devam etmesi ve yurt dışı fonlama koşullarının gevşemesi bekleniyor.

Editör: Mevlüt Peker