Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ocak ayına ait Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. Ankete göre, yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklentisi yüzde 42,04 olarak öngörüldü. Gelecek 12 ayın sonunda ise TÜFE'nin yüzde 39,09 seviyesinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Dolar/TL kuru için yıl sonu beklentisi 40 TL olarak belirlenirken, bir yıl sonrası için bu rakamın 40,64 TL olacağı öngörülüyor. Bu, bir önceki anket dönemine göre artış anlamına geliyor.

dolar doviz para pexels-pixabay (2)

EKONOMİNİN BÜYÜME RAKAMLARI

Türkiye'nin 2023 yılında yüzde 3,4 oranında büyüyeceği tahmin edilirken, 2025 yılı için bu oranın yüzde 3,9 olarak gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu rakamlar, ülkenin ekonomik performansının istikrarlı bir şekilde ilerlediğine işaret ediyor.

TCMB-rezerv

FAİZ ORANLARI BEKLENTİSİ YÜKSELDİ

TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı için cari ay sonu beklentisi bir önceki anket dönemine göre artış gösterdi. Yüzde 42,50 olan önceki beklenti, bu anket döneminde yüzde 45 olarak belirlendi. Bu durum, piyasa katılımcılarının faiz oranlarındaki artış beklentisinin güçlendiğini gösteriyor.

tcmb-merkez-bankasi-3

Editör: Mevlüt Peker