Mersin kıyılarında nadir görülen derin deniz köpek balığı, altı solungaçlı köpek balığı ya da halk arasındaki tanımıyla boz camgöz köpek balığı ölü olarak kıyıya vurdu. Halk arasında "küt burunlu altı solungaçlı köpek balığı" olarak da bilinen nadir bir altı solungaçlı köpek balığının Mersin'in Akdeniz ilçesinde kıyıya vurması, hem yerel plaj müdavimleri hem de bilim insanları arasında merak ve endişe uyandırdı.

ALTI SOLUNGAÇLI KÖPEK BALIĞININ GİZEMLİ GELİŞİ

Mersin Uluslararası Limanı yakınlarında dolaşan vatandaşlar, sahilde köpek balığı leşi görünce irkildi ve durumu derhal 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirdi. Olay yerine gelen ekipler köpek balığının öldüğünü kısa sürede tespit etti.

BİLİMSEL İNCELEME DEVAM EDİYOR

Mersin Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Bölümü'nden Profesör Dr. Deniz Ayas buluntuyu incelemek üzere çağrıldı. Profesör Ayas, dişi köpek balığının 4,1 metre uzunluğunda ve yaklaşık 400 kilogram ağırlığında olduğunu doğruladı.

ALTI SOLUNGAÇLI KÖPEK BALIĞININ KÖTÜ DURUMU

Profesör Ayas'ın da açıkladığı gibi, bu derin deniz sakinleri balıkçılık faaliyetlerinden kaynaklanan en önemli tehditle karşı karşıya. Profesör Deniz Ayas, derin deniz türlerini tehlikeye atan bir uygulamaya atıfta bulunarak, "Dip trolüyle tesadüfen yakalandığından şüpheleniyoruz" dedi. Derinliği 2.500 metreye kadar ulaşabilen habitatta yaşayan altı solungaçlı köpek balığı, diğer köpek balıkları, vatozlar, kemikli balıklar, kalamarlar, yengeçler ve karideslerle beslenen geniş bir diyete sahip.

ÇEVRESEL TEPKİ VE SONRAKİ ADIMLAR

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, köpek balığını denizden çıkarmak için vinç kullandı. Köpekbalığının, okyanusun karanlık derinliklerinde insan gözü tarafından genellikle görülmeyen bir canlı için saygılı bir önlem olarak gömüleceği öğrenildi.

Bu olay, gezegenimizin okyanuslarının derinliklerinde gelişen büyüleyici ve çoğu zaman görünmeyen deniz yaşamına ışık tutarak balıkçılık uygulamaları ve deniz koruma çabaları üzerine tartışmalara yol açtı. Gizemli altı solungaçlı köpek balığının Mersin kıyılarına yolculuğu bir bilmece olarak kalabilir ancak ortaya çıkışı okyanusun gizli harikalarını ve sakinlerinin kırılganlığını keskin bir şekilde hatırlatıyor.

Editör: Mevlüt Peker