Milli İstihbarat Akademisi, Türkiye’nin istihbarat teorisi üzerinde söz sahibi olması maksadıyla 9 Şubat 2023 tarihinde kuruldu ve 6 Ocak 2024 tarihinde faaliyetlerine başladı. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) bünyesinde kurulan ve bir yükseköğretim kurumu olan Milli İstihbarat Akademisi, strateji, istihbarat ve güvenlik alanlarında bilimsel araştırma, AR-GE faaliyetleri ve lisansüstü eğitim çalışmaları yürütüyor. Milli İstihbarat Akademisi’nin kuruluşunu ilk kez 11 Ocak 2024’te Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kalın duyurdu. Milli İstihbarat Akademisi, 9 Şubat 2023 tarih ve 32099 sayılı Resmi Gazete'nin nüshasında yayımlanan ve yayımlandığı tarih itibariyle yürürlüğe giren 7437 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 7'nci maddesiyle kuruldu.

İKİ TEMEL FAALİYET ALANI VAR

“Eğitim ve araştırma” olarak iki temel faaliyet alanı bulunan Milli İstihbarat Akademisi’nin eğitim faaliyetleri, enstitüler bünyesinde yer alan programlar aracılığıyla yürütülüyor. Araştırma merkezleri ayağında ise bilimsel araştırma, sempozyum, çalıştay ve diğer akademik çalışmalar yürütülüyor. Milli İstihbarat Akademisi’nden alınan diploma YÖK tarafından tanınıyor. Tamamlanan tezler, YÖK ulusal tez merkezinde yayınlanıyor. Milli İstihbarat Akademisi’nde yalnızca yüksek lisans ve doktora eğitimi veriliyor. Milli İstihbarat Akademisi’nde istihbarat kuramı ve tarihi, istihbarat ve güvenlik çalışmalarında yöntem ve analiz, araştırma metodolojileri gibi eğitimler veriliyor.

DERS SEÇME İMKANI

Öğrenciler bu derslerin dışında İslam sanatı, Batı felsefesi, sinema gibi derslerden de seçim yapabiliyor. Milli İstihbarat Akademisi’nde öğrenciler, yüksek lisans ve doktora yaptıktan sonra, diğer üniversitelerdeki gibi akademik tez çalışmalarını tamamlayarak mezun oluyor. Mezuniyet belgesini alarak Milli İstihbarat Akademisi’nden mezun olan öğrenciler devlet kurumlarında, özel sektörde ya da akademide çalışabiliyor. Milli İstihbarat Akademisi’nin kurucu başkanı ise Türkiye’nin yetiştirdiği değerli bir bilim insanı ve alanda tecrübeli bir isim olan Prof. Dr. Talha Köse oldu.

Mit 10012024 5

MİLLİ İSTİHBARAT AKADEMİSİ BAŞKANI KİM? PROF. DR. TALHA KÖSE KİMDİR?

Milli İstihbarat Akademisi’nin mevcut başkanlığını yürüten Prof. Dr. Talha Köse, uluslararası ilişkiler ve çatışma çözümü alanlarında seçkin bir isim olarak öne çıkıyor. Önemli katkıları ve farklı deneyimleriyle damgasını vuran kapsamlı akademik ve profesyonel yolculuğu, bu disiplinler üzerindeki derin etkisini gösteriyor.

Prof Dr Talha Kose 11012024 1

TALHA KÖSE’NİN AKADEMİK YOLCULUĞU

Prof. Dr. Talha Köse'nin akademik yolculuğu ise Boğaziçi Üniversitesi ile başladı. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden 2000 yılında mezun oldu ve bu mezuniyet onun gelecekte tevdi edilecek görevler için zemin hazırladı. Bilgiye olan tutkusu Talha Köse’yi Sabancı Üniversitesi'ne götürdü ve 2002 yılında Çatışma Analizi ve Çözümü alanında yüksek lisans derecesini aldı. George Mason Üniversitesi Çatışma Analizi ve Çözümü Enstitüsü'nde uzmanlığını daha da geliştirerek 2010 yılında doktorasını tamamladı.

DÜNYA ÇAPINDA TANINAN BİR EĞİTİMCİ VE AKADEMİSYEN

Prof. Dr. Talha Köse'nin uzmanlığı sınırları da aşıyor. Birçok prestijli kurumda misafir profesör olarak görev yaptı: George Mason Üniversitesi (ABD), Maastricht Üniversitesi (Hollanda) ve Marmara Üniversitesi… İstanbul Şehir Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesi'nin kuruluş süreçlerine katılması ve burada bölüm liderliği rollerini üstlenmesi, akademik ortamları beslemeye olan bağlılığının da kanıtı oldu.

Prof Dr Talha Kose 11012024 2

SETA DÖNEMİ

Türkiye’nin önemli düşünce kuruluşlarından biri olan SETA'daki görev süresi boyunca başta Toplum Masası ve Brüksel Masası olmak üzere önemli departmanlara liderlik etti. Ayrıca, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'ndeki akademik katkıları, saygın bir eğitimci olarak statüsünü daha da güçlendirdi.

PROF. DR. TALHA KÖSE’NİN ODAKLANDIĞI ALANLAR VE BİLİMSEL KATKILARI

Prof. Talha Köse'nin çalışmaları uluslararası ilişkiler, çatışma çözümleri, barış inşası, Türkiye siyaseti, etnik ve mezhepsel kimlikler ve radikalleşme gibi birçok kritik alanı kapsıyor. Türkçe, İngilizce ve Arapça dillerindeki yetkinliği, farklı dillerdeki akademik yayınlara kapsamlı bir şekilde katkıda bulunmasını sağladı. Çok sayıda ulusal ve uluslararası akademik projede lider ve araştırmacı olarak aktif bir şekilde yer aldı ve uzmanlık alanlarında bilginin sınırlarını genişletme konusundaki kararlılığını ortaya koydu.

Prof Dr Talha Kose 11012024 3

MİLLİ İSTİHBARAT AKADEMİSİ ÖĞRENCİ ALIYOR MU? NE ZAMAN ALACAK? ŞARTLAR NELER?

Türkiye'nin Milli İstihbarat Akademisi, 2024 sonbaharında yüksek lisans ve doktora programlarını başlatmaya hazırlanıyor. İstihbarat ve güvenlik çalışmaları alanında önemli bir adım olan bu girişim, farklı disiplinlerden nitelikli adaylar için eşsiz bir akademik fırsat sunuyor.

İLERİ EĞİTİME AÇILAN KAPILAR

Üniversite benzeri bir yapıyı benimseyen akademi, ileri düzey derslerine başvurmak üzere ilgili dört yıllık lisans programlarından mezun olanları kabul edecek. Bu yaklaşım, farklı perspektiflerin ve akademik geçmişlerin istihbarat çalışmaları alanını zenginleştirmesini sağlıyor. Kendi alanlarında uzman kişiler tarafından tasarlanan ve verilen kurslar, istihbarat ve güvenlik konularında derinlemesine bir anlayış ve uygulamalı deneyim sağlamayı vaat ediyor.

ÇEŞİTLİ PROGRAM TEKLİFLERİ

Aday öğrenciler akademi bünyesinde geniş bir program yelpazesi bulabiliyor. Bunlar arasında istihbarat, güvenlik çalışmaları, bölgesel çalışmalar, siber güvenlik ve kriptoloji, uydu-uzay sistemleri, yapay zeka, veri analitiği ve daha fazlası yer alıyor. Böylesine çeşitli bir müfredat, akademinin modern istihbarat ve güvenlik sorunlarının tüm yönlerini ele alma konusundaki kararlılığını vurguluyor.

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRMEYE ODAKLANMA

Akademinin misyonunun temel taşlarından biri bilimsel araştırma yapmak ve en ileri Ar-Ge projelerini geliştirmek. Akademi, Türkiye'nin stratejik önceliklerine ve hedeflerine odaklanarak istihbarat ve güvenlik alanlarında araştırmaları teşvik etmeyi ve projeler üretmeyi amaçlıyor. Bu girişim, ulusal ve uluslararası çalıştaylar, seminerler, konferanslar ve kongreler düzenleyerek akademisyenleri ve profesyonelleri ortak bir platformda bir araya getirmeyi hedefliyor.

KAMUSAL SÖYLEM VE POLİTİKALARI BİLGİLENDİRMEK

Millî İstihbarat Akademisi, Türkiye'yi ilgilendiren kritik konularda raporlar, analizler ve diğer yayınlar aracılığıyla kamuoyunun ve karar alıcıların bilgilendirilmesinde de önemli bir rol oynamayı amaçlıyor. Bu amaç, farkındalık yaratmaya ve önemli ulusal ve uluslararası konularda iyi araştırılmış görüşler sunmaya yönelik.

KÜRESEL İSTİHBARAT LİTERATÜRÜNE KATKIDA BULUNMAK

Akademinin eğitim ve araştırma faaliyetleri sadece ulusal alanla sınırlı değil. Uluslararası istihbarat literatürüne katkıda bulunmaya ve böylece Türkiye'nin akademik çalışmalarını bu alandaki küresel söylemlerle bütünleştirmeye güçlü bir vurgu yapılıyor. Akademi, Türkiye'de yüksek kalibreli ve küresel olarak entegre olmuş bir istihbarat çalışmaları topluluğu kurmayı öngörüyor.

İSTİHBARATIN BİLİMSEL BİR DİSİPLİN OLARAK YERLEŞTİRİLMESİ

Akademinin iddialı hedeflerinden biri de istihbaratı Türkiye'de tanınmış bir bilimsel disiplin olarak yerleştirmek ve geliştirmek. Bu hamle, istihbarat çalışmaları alanını yükseltmek, uluslararası akademik standartlarla uyumlu hale getirmek ve hem teorik bilgi hem de pratik becerilerle donatılmış bir uzman nesli yetiştirmek için önemli bir adım olarak görülüyor.

Mit 10012024 2

MİLLİ İSTİHBARAT AKADEMİSİ İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

Türkiye'nin Milli İstihbarat Akademisi, istihbarat ve güvenlik çalışmalarında akademik ve araştırma mükemmeliyetinin odak noktası olarak ortaya çıkmıştır. Akademiye olan ilgi arttıkça, akademinin faaliyetleri, programları ve etkileri hakkında çok sayıda soru ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamlı rehber, akademinin temel yönlerine ışık tutmayı, sundukları ve hedefleri hakkında netlik ve içgörü sağlamayı amaçlamaktadır.

SORU: Milli İstihbarat Akademisi’nin faaliyet alanları nelerdir?

Milli İstihbarat Akademisi temel olarak iki alanda faaliyet gösteriyor: Eğitim ve araştırma. Eğitim faaliyetleri, istihbarat ve güvenlik çalışmalarında uzmanlaşmış programlar sunan çeşitli enstitüler aracılığıyla yönetiliyor. Araştırma alanında ise özel merkezler bilimsel araştırmalar, çalıştaylar, sempozyumlar ve diğer akademik çabalar yürütmeye odaklanarak alana önemli katkılarda bulunuyor.

SORU: Milli İstihbarat Akademisi’nde lisans eğitimi veriliyor mu? Milli İstihbarat Akademisi programlarına kimler başvurabilir?

Bazı soruların aksine, akademi lisans programları sunmuyor. Milli İstihbarat Akademisi’nin odak noktası, gerekli kriterleri karşılayan ve en az dört yıllık ilgili lisans eğitimini tamamlamış öğrencilere yüksek lisans ve doktora dereceleri de dahil olmak üzere ileri eğitim sağlamak.

SORU: Milli İstihbarat Akademisi’nin müfredatında hangi dersler var?

Milli İstihbarat Akademisi’nin müfredatı kapsamlı olduğu kadar çeşitli de. Öğrenciler, istihbarat teorisi ve tarihi, araştırma metodolojileri, istihbarat ve güvenlik çalışmalarında yöntem ve analizlerden Batı felsefesi, İslam sanatı ve sinema gibi daha geniş konulara kadar çeşitli derslere katılabiliyor. Bu çeşitli müfredat, öğrencileri hem özel hem de geniş tabanlı bilgilerle donatarak çok yönlü bir eğitim sağlıyor.

SORU: Milli İstihbarat Akademisi programlarına başvuru değerlendirme ve kabul süreci nasıl yürütülüyor?

Milli İstihbarat Akademisi’ne kabul titiz bir süreç. Adaylardan ALES puanı, dil yeterliliği ve lisans derecesi bilgileriyle birlikte bir niyet beyanı sunmaları bekleniyor. Kabul edilen adaylar yazılı ve sözlü bilimsel sınavlara tabi tutuluyor. Akademi, eleştirel ve analitik düşünme becerilerine sahip, ulusal ve küresel gelişmelere ilgi duyan ve gerçek dünya sorunlarına duyarlı bireyler arıyor.

SORU: Milli İstihbarat Akademisi’ne başvurular ne zaman olacak?

Başvuru takvimi ve süreci Nisan ayında akademi resmi internet sitesinde duyurulacak. Aday öğrencilerin güncellemeler için Milli İstihbarat Akademisi’nin resmi web sitesini düzenli olarak kontrol ederek bilgi sahibi olmaları tavsiye ediliyor.
MİLLİ İSTİHBARAT AKADEMİSİ RESMİ WEB SAYFASI >>>

SORU: Milli İstihbarat Akademisi programlarından mezun olanlar ne iş yapabilir?

Milli İstihbarat Akademisi’nden mezun olanlar, diğer üniversitelerden mezun olanlar gibi, derecelerini almak için akademik tezlerini tamamlar. Özel sektörde, akademide veya devlet kurumlarında kariyer yapmak için iyi bir konuma sahip olan mezunlar, uzmanlaşmış bilgi ve becerilerini kullanabilirler.

SORU: Milli İstihbarat Akademisi’nin YÖK tanınırlığı var mıdır?

Millî İstihbarat Akademisi'nden alınan dereceler Türkiye'de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınıyor. Tamamlanan tezler YÖK ulusal tez merkezinde yayınlanarak akademinin akademik titizliği doğrulanıyor.

SORU: Milli İstihbarat Akademisi bünyesinde araştırma merkezlerinin işlevi nedir?

Millî İstihbarat Akademisi bünyesindeki araştırma merkezleri istihbarat, güvenlik, strateji, bölgesel çalışmalar, yapay zeka, siber ve elektronik istihbarat gibi alanlarda bilimsel araştırma projelerinin yürütülmesinde önemli bir rol oynuyor. Millî İstihbarat Akademisi; çalıştaylar, sempozyumlar ve çeşitli bilimsel etkinlikler düzenleyerek sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıyor ve araştırma kapsamlarını yeni çalışma alanlarını da içerecek şekilde sürekli genişletiyor.

Editör: Mevlüt Peker