Cumhuriyet'in 100. yılına özel olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 5 bin TL emekli ikramiyesi için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli ikramiyelerinin tarihi hakkında hakkında kritik bir açıklamada bulundu. Bakan Işıkhan, emekli ikramiyelerinin tarihini duyurdu. 

turk lirasi para banknot maas zam pexels-pixabay (2)

EMEKLİ İKRAMİYESİ ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında tamamlanan Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, emeklilere 5 bin TL'lik ikramiyelerin ödeme tarihine ilişkin "Ödemeler, Kasım'ın 15'ini geçmeyecek gibi duruyor" diye konuştu.

turk-lirasi-para-banknot-2

BÜTÜN EMEKLİLER İKRAMİYE ALACAK MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilere verilecek ikramiye ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Emeklilerimize bir defalığa mahsus olmak üzere 5 bin Türk Lirası ödemeyi kararlaştırdık. Hem emekli olup hem çalışanlar kapsam dışında olacak"

eylül-sosyal-yardım-parası

KİMLER EMEKLİ İKRAMİYESİNDEN YARARLANAMAYACAK? 

Emekli ikramiyesinden yaklaşık 12.2 milyon emekli yararlanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verilerine göre, temmuz ayı itibarıyla dul ve yetimlerle birlikte toplam emekli sayısı 15 milyon 467 bin, dosya bazında emekli sayısı ise 14 milyon 667 bin kişi. Emeklilerden 1 milyon 776 bini SGK primi ödemelerini yaparak çalışmayı sürdürüyor. Bu kapsamda emekli olduktan sonra çalışmayı sürdüren emekliler ikramiyeden yararlanamıyor. 

para tl 2

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLARA ÖDEME YAPILACAK MI?

Öte yandan ölen eşinden veya anne – babasından dolayı dul ve yetim aylığı alanlar ise hisseleri oranında ödeme alabilecek. Ölen eşinin emekli aylığının yüzde 50’si başlanmış dul eşe 2.500 TL, yüzde 75’i bağlanmış dul eşe ise 3.750 TL ödeme yapılacak. Ölen kişinin eşine ve iki çocuğuna ölüm aylığı bağlanmışsa eşe 2.500 TL, çocuklarına ise kişi başına 1.250 TL ödeme yapılacak.

turk lirasi para banknot maas zam pexels-pixabay (10)

BİRDEN FAZLA EMEKLİ AYLIĞI ALANLAR TEK ÖDEME ALACAK

Hem kendi emekli maaşı hem de ölen eşinden ya da anne-babasından emekli maaşı alanlar ise ikramiyeyi en yüksek ödemeyi hak kazandıkları tek dosya üzerinden alacak. Bu kişilere birden fazla ikramiye değil tek ödeme yapılacak. Buna göre, ölen eşinden yüzde 50 oranında aylık alan bir kişi, ölen anne- babasından da yüzde 25 aylık alsa bile sadece eşinin oranı üzerinden 2 bin 500 TL ödeme alabilecek.  

Editör: Ozan Barış Erim