İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın eski başkanı Yossi Cohen'in, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (UCM) İsrail aleyhine başlatılan soruşturma öncesi eski UCM Başsavcısı Fatou Bensouda'yı tehdit ettiği öne sürüldü.

Yossi Cohen Mossad 28052024 3

İDDİALARIN MERKEZİNDE COHEN VAR

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, 2012-2021 döneminde UCM Başsavcısı olarak görev yapan Fatou Bensouda, 2021'de İsrail'in Filistin topraklarında savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlediği gerekçesiyle soruşturma başlattı. Bu soruşturma, 2016'da başlatılan ön incelemenin ardından geldi.

Fatou Bensouda Ucm Bassavcisi 28052024 1

NETANYAHU’NUN HABERCİSİ GİBİ

Mossad'ın o dönemdeki başkanı Yossi Cohen'in, Bensouda ile gizli görüşmeler yaparak soruşturmanın İsrail askeri personeline yönelik tehdit oluşturacağını savunduğu iddia edildi. Cohen'in, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun gayriresmi habercisi olarak hareket ettiği belirtildi.

Yossi Cohen Mossad 28052024 4

BENSOUDA'YA YÖNELİK TEHDİT VE BASKILAR

Bensouda, Cohen'in "ısrarcı ve tehditkar havadaki davranışlarını" UCM'nin bazı önde gelen yetkililerine aktardı. UCM kaynakları, Cohen'in Bensouda'ya "Kendinizin ve ailenizin güvenliğini tehlikeye atacak şeylere bulaşmak istemezsiniz" dediğini öne sürdü. İki farklı kaynağa göre Mossad, Bensouda'nın eşine ait bazı gizli kayıtların dökümünü de ele geçirdi ve bu belgeleri Bensouda'yı itibarsızlaştırmak için kullandı.

Fatou Bensouda Ucm Bassavcisi 28052024 2

MOSSAD'IN UCM'DE ETKİ ARAYIŞI

İddialara göre Mossad, UCM'nin yönetim birimlerine dahi bazı kaynaklar yerleştirdi. Cohen, ön incelemesi 2016'da başlatılan İsrail aleyhindeki soruşturmanın ardından Bensouda ile ilk teması 2017'de Münih Güvenlik Konferansı'nda kurdu. Ancak 2018'de ABD'de yapılan bir görüşme, Bensouda'nın kendisini daha önceden planlanmış bir senaryonun içinde bulmasına sebep oldu. Görüşmelerin ardından, Cohen'in defalarca Başsavcı'yı aradığı ve onunla görüşmek istediği belirtildi.

Yossi Cohen Mossad 28052024 2

COHEN'İN TEHDİT VE MANİPÜLASYON TAKTİKLERİ

Bensouda'nın, Cohen ile yaptığı son iki görüşmeye dair anlattıklarına aşina bir kaynak, Cohen'in, Başsavcı ve ailesinin güvenliğine ilişkin soruları, kendisini tehdit ettiğine inanmasına yol açacak şekilde gündeme getirdiğini aktardı. Cohen'in bir defasında Bensouda'ya, eşiyle Londra'yı ziyaret ederken kocasının gizlice çekilmiş fotoğraflarını gösterdiği iddia edildi.

Yossi Cohen Mossad 28052024 1

MOSSAD'IN GİZLİ BİLGİ ARAYIŞI

Mossad, 2019-2020 yıllarında aktif olarak Bensouda hakkında gizliliği ihlal eden bilgiler aradı ve Başsavcı'nın aile üyeleri hakkında da bilgi topladı. İsrail istihbaratı, Başsavcı'nın kocasına karşı yürütülen gizli bir operasyona ilişkin bazı malzemeler elde etti. Bu malzemenin, İsrail'in eline geçtikten sonra diplomatları tarafından Bensouda'nın altını oymak için başarısız bir girişimde kullanıldığı ileri sürüldü.

Fatou Bensouda Ucm Bassavcisi 28052024 3

TRUMP YÖNETİMİ DE BENSOUDA'YA BASKI YAPMIŞTI

Gazete, haberinde, diplomatik çabaların, ABD'de eski Başkan Donald Trump ve Netanyahu hükümetlerinin, savcı ve personel üzerinde kamuoyu önünde ve özel olarak baskı kurmaya yönelik koordineli çabalarının parçası olduğuna işaret etti. Trump yönetimi, daha önce benzeri görülmemiş bir kararla 2019-2020 yıllarında Başsavcı Bensouda'ya vize kısıtlamaları ve yaptırımlar uygulamıştı. Bu hamle, Bensouda'nın Afganistan'da Taliban ile hem Afgan hem de ABD askeri personeli tarafından işlendiği iddia edilen savaş suçlarıyla ilgili ayrı soruşturma yürütmesine misilleme olarak yapılmıştı.

Trump Davasi Iha 23Nisan24

İSRAİL'DEN İDDİALARA YANIT

İsmi verilmeyen bir UCM sözcüsü, mahkemenin şimdiki Başsavcısı Kerim Han'ın, önceki Başsavcı ile ilgili iddiaları gözden geçirip geçirmediğine yönelik açıklama yapmadı ve Han'ın Mossad Başkanı ile tanışıklığı ve konuşması olmadığını kaydetti. Konuyla ilgili görüşleri sorulan İsrail Başbakanlığı, iddiaların "İsrail'e zarar vermek için" ortaya atıldığını savundu. Kabila, Cohen ve Bensouda ise sorulara yanıt vermedi. UCM Başsavcısı Kerim Han, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, "Bir devlet başkanı benimle konuştu ve 'Çok iyi biliyorsunuz ki bu mahkeme Afrika ve Putin gibi haydutlar için kurulmuştur.' dedi. Biz bunu böyle görmüyoruz" demişti.

Ucm Bassavcisi Kerim Han 20052024 Aa2