Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), araç sahiplerinin araçları için yılda iki kez olmak üzere devlete ödemekle yükümlü olduğu vergidir.

mtv13

MTV, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesince her yıl ocakta yıllık olarak tahakkuk ettirilmektedir. Uygulanan MTV, ocak ve temmuzda olmak üzere eşit 2 taksitte ödenmektedir.

mtv3

Bu kapsamda 1 Ocak 2024'te başlayan MTV'nin birinci taksit ödeme dönemi yakın zamanda sona erecek. Peki, MTV son ödeme tarihi ne zaman? MTV 1. taksit ödemesi nereden ve nasıl yapılır? İşte detaylar...

mtv1

MTV Taksit Ödeme Tarihi

Motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) 2024 yılına ilişkin ilk taksiti ile borç yapılandırmalarına ilişkin taksit ödemelerinin 31 Ocak'a kadar yapılması gerekiyor. MTV'nin zamanında ödenmemesi durumunda araç sahipleri aylık yüzde 3,5 gecikme faizi ödeyecek.

mtv4

MTV TAKSİTİ NE KADAR?

2024 yılı MTV tutarları, yeniden değerleme oranı olan yüzde 58,46 baz alınarak hesaplandı. Buna göre, 2024'te en düşük MTV tutarı 347 lira, en yüksek 133 bin 572 lira olacak. Söz konusu tutarların yarısına tekabül eden birinci taksit ödemeleri 31 Ocak'a kadar yapılacak.

mtv5

MTV TAKSİT ÖDEMESİ NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Dijital Vergi Dairesinden (dijital.gib.gov.tr) veya mobil uygulamasından (Google Play, App Store, Huawei AppGallery) 02.00-23.45 saatlerinde anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yöntemi,

mtv8

yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ve PTT şubelerinden ödenebilmektedir. Ayrıca MTV ödemeleri E-devlet aracılığıyla sorgulanabilmekte ve kredi kartı ile ödenebilmektedir. 

E-DEVLET MTV BORÇ SORGULAMA VE ÖDEME EKRANI 

Editör: Nurseli Fırat