Milli Savunma Bakanlığı, Irak'ın kuzeyi ve Suriye'nin kuzeyinde yürütülen operasyonlar kapsamında son bir haftada 43 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Bakanlıkta gerçekleştirilen basın bilgilendirme toplantısında konuşan MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terörle mücadeledeki kararlılığını ve sürekli operasyon stratejisini vurguladı.

YIL BAŞINDAN BU YANA TERÖRLE MÜCADELE BAŞARILARI

Aktürk, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren Irak'ın kuzeyinde 376, Suriye'nin kuzeyinde ise 469 olmak üzere toplamda 845 teröristin etkisiz hale getirildiğini belirtti.

Zeki Akturk 02052024 Aa1

SINIR GÜVENLİĞİ VE KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE

Tuğamiral Aktürk ayrıca, son bir haftada sınırlardan yasa dışı geçmeye çalışan 364 kişinin yakalandığını, bunların 9'unun terör örgütü mensubu olduğunu açıkladı. Aynı dönemde 2.264 kişi ise sınırdan geçmeye çalışırken engellendi. Yıl başından bu yana yakalananların toplam sayısı 3.133'e, engellenenlerin sayısı ise 50.860'a ulaştı. Aktürk, son bir hafta içerisinde yapılan operasyonlarda 40 kilogramdan fazla uyuşturucu madde (metamfetamin) ele geçirildiğini de ekledi.

Zeki Akturk 02052024 Aa4

KARADENİZ'DE MAYIN TEHDİDİNE KARŞI ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ

Milli Savunma Bakanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında Tuğamiral Zeki Aktürk, Karadeniz'deki mayın tehlikesiyle mücadele amacıyla Türkiye, Bulgaristan ve Romanya arasında imzalanan Mutabakat Muhtırası'ndan (MOU) bahsetti. 11 Ocak'ta imzalanan muhtıra, 4 Nisan'da Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Türkiye'deki iç hukuk sürecini tamamladı. Aktürk, Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu'nun (MCM Black Sea) ilk aktivasyonunun, Temmuz ayında gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Zeki Akturk 02052024 Aa3

KARABAĞ'DA ATEŞKESİN SAĞLANMASI VE TÜRK-RUS ORTAK MERKEZİ

Tuğamiral Aktürk, Karabağ bölgesinde ateşkesin sağlanması ve ihlallerin önlenmesi amacıyla Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında imzalanan memorandumdan söz etti. 30 Ocak 2021'de Azerbaycan'ın Ağdam şehrinde kurulan Türk-Rus Ortak Merkezi'nin faaliyetleri, bölgenin istikrara kavuşması neticesinde sonlandırıldı. Bu gelişme, 26 Nisan'da düzenlenen törenle resmileştirildi.

Zeki Akturk 02052024 Aa2

İSRAİL VE FİLİSTİN KONULU ULUSLARARASI ÇAĞRILAR

Ayrıca Aktürk, İsrail'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 25 Mart'ta kabul ettiği son ateşkes kararını ve Uluslararası Adalet Divanı'nın aldığı ihtiyati tedbirleri derhal uygulaması gerektiğini vurguladı. Tuğamiral, Filistin halkının temel haklarından mahrum bırakılmasına karşı insani yardımlara izin verilmesi çağrısında bulundu ve bölgede yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekerek kalıcı bir ateşkesin gerekliliğini belirtti.

Zeki Akturk 02052024 Aa5

DENİZ MÜZESİ GEMİSİNİN TANITIM TURU

Milli Savunma Bakanlığı'ndan Tuğamiral Zeki Aktürk, TCG Nusret Müze Gemisi'nin Türk Deniz Tarihi'ni ve denizciliği tanıtmak amacıyla yurt içinde ve dışında liman ziyaretlerine devam ettiğini bildirdi. Aktürk, geminin Mayıs ayında Kaş, Alanya ve Girne/Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde olacağını ve bu ziyaretlere tüm halkın davetli olduğunu duyurdu.

Zeki Akturk 02052024 Aa7

TCG KINALIADA'NIN DİPLOMATİK MİSYONU

Tuğamiral Aktürk, TCG Kınalıada korvetinin Türkiye-Japonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılı ve Ertuğrul fırkateyninin Japonya seyrinin 134. yıl dönümü anısına 20 ülkeyi kapsayan 24 liman ziyareti gerçekleştireceğini belirtti. Korvetin son olarak Maldivler'e ulaştığı ve bugün itibarıyla Bangladeş'e doğru yola çıkacağını ifade etti.

HARİTACILIK ALANINDA ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİ

Aktürk ayrıca, Harita Genel Müdürlüğü'nün 30 Nisan'da Türk Devletleri Teşkilatı üye ve gözlemcilerinin katılımıyla haritacılık alanında eğitim ve işbirliğini geliştirmek amacıyla bir "Haritacılık Çalışma Grubu" toplantısı düzenlediğini açıkladı.

YENİ SİLAH SİSTEMLERİ VE SAVUNMA SANAYİ GELİŞMELERİ

Tuğamiral Aktürk, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine yeni katılan yerli ve milli savunma sanayi ürünlerine de değindi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından NEFER Kuleli Zırhlı Muharebe Aracı'nın (ZMA) muayene ve kabul faaliyetlerinin tamamlandığını belirtti. Ayrıca, İstanbul Tersanesi Komutanlığı tarafından modernize edilen Denizaltı Kurtarma Çanı'nın deniz testlerinden başarıyla geçtiğini bildirdi.

Zeki Akturk 02052024 Aa6

Editör: Mevlüt Peker