MTA, Türkiye'nin diri fay hatları ve deprem riskli bölgelerine ilişkin yenilenmiş haritayı paylaştı. Türkiye'de 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay yer alıyor. Hangi şehirler risk altında? Ülkemizde diri fay hattında bulunan deprem riski olan iller ve ilçeler...

MTA-diri-fay-hattı-güncellendi-aktif-fay-hattı-türkiye

Aktif fay hattının bulunduğu ülkemizde, daha önce yaşanan felaketler gibi, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem ile 55 binin üzerinde kişi hayatını kaybetmişti.

bakü-deprem-azerbaycan

Deprem sonrasında herkesin yaşamında tedirginlik ve korku yaratan diri fay hatları güncellendi. Son zamanlarda yaşanan küçük çaplı sarsıntılar sonrası Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), deprem kuşağı içersinde yer alan Türkiye'nin diri fay hattı haritasını güncelledi.

MTA-diri-fay-hattı-güncellendi-aktif-fay-hattı-türkiye-3

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü yeni bir diri fay hattı haritası oluşturdu. Yeni deprem haritasına göre Türkiye'de 45 ilde 5,5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor.

azerbaycan-deprem

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü de yeni oluşturulan diri fay hatları ve riskli bölgelerini gösteren haritaları yayınladı. İşte o şehirler..

MTA-diri-fay-hattı-güncellendi-aktif-fay-hattı-türkiye-1

MTA DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Haritaya göre bu iller şöyle: İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

MTA-diri-fay-hattı-güncellendi-aktif-fay-hattı-türkiye-2

YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

İkinci derecen riskli illerse şöyle: Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum.

MTA-diri-fay-hattı-güncellendi-aktif-fay-hattı-türkiye-4

MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HARİTASINA GÖRE EN AZ RİSKLİ BÖLGELER

Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.

Editör: Nurseli Fırat