Yahudi karşıtı olmakla suçlanan Musk’ın sahip olduğu X sosyal medya platformuna reklam veren Apple, Disney, IBM, Oracle ve Paramount gibi büyük şirketler, bundan vazgeçtiklerini duyurdu. Bunun üzerine Musk’ın küfür ederek tepki göstermesi dünya gündemine oturdu. Musk’ın Disney+'ın da aralarında bulunduğu markalara 'S… gidin' demesi sonrası, ABD'li vatandaşlar 'Disney+ İptal' kampanyası başlattı. Yüzbinlerce abonenin üyeliğini iptal ettiği belirtiliyor.

DISNEY’E ATATÜRK DİZİSİNİ YAYINLAMADIĞI İÇİN TÜRKİYE’DE DE TEPKİ GÖSTERİLDİ

Türkiye’de de Disney’e benzer tepki, Ermeni lobisi nedeniyle de Atatürk dizisine platformunda yer vermemesi nedeniyle gösterilmişti. 
Ön hazırlığı 2.5 yıl, çekimleri 19 hafta süren proje ilk aşamasında film olarak planlanmış, ardından dijital platformda dizi olmasına karar verilmişti. Disney+ çekimler tamamlandıktan sonra, herhangi bir yerli projeye yer vermeyeceğini belirterek yayınlama kararından vazgeçmişti. Bu karar büyük tepkiye yol açmış, RTÜK dahi devreye girmişti.

29 EKİM'DE VİZYONA GİRMİŞTİ

Altı bölümlük dizi olarak tasarlanan proje, bu kararın ardından iki kısımlı bir film haline getirildi ve 29 Ekim’de Fox TV’de yayınlandı. Projenin 2 saat 12 dakikalık ilk kısmı 3 Kasım’da sinemalarda gösterime girdi. İlk hafta sonunda 269 bin izleyiciye ulaştı ve yaklaşık 32 milyon 600 bin TL hasılat elde etti. Songül Öden ve Mehmet Günsür gibi iki önemli oyuncunun da yer aldığı filmin, 35 ülkede vizyona gireceği açıklandı. “Atatürk: 1881-1919”un ikinci kısmı 5 Ocak 2024’te sinemalarda olacak.
Aras Bulut İynemli başrolünde oynadığı Atatürk 1881-1919 filminin yayınlanma tartışmalarıyla ilgili ilk kez Oksijen TV’de verdiği demeçte, “Yarı yolda bırakılmış gibi hissettim” demişti.

Editör: Ozan Barış Erim