Bir süredir kanser tedavisi gördüğü bilinen tarihçi, yazar ve siyaset bilimci Dr. Mustafa Çalık, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Peki Mustafa Çalık kimdir? Mustafa Çalık nereli? Mustafa Çalık ne mezunu? Mustafa Çalık hayatı. Mustafa Çalık kitapları. Mustafa Çalık hakkında detaylar haberimizde...

MUSTAFA ÇALIK KİMDİR?

Dr. Mustafa Çalık, tarihçi, yazar ve siyaset bilimci bir Türk bilim insanı. Geçmişte birçok siyasetçiyle çalışan Çalık, Turgut Özal’ın da danışmanıydı.

1956 yılında Gümüşhane'nin Çalık köyünde doğan Mustafa Çalık, ilk ve orta öğrenimini de burada tamamladı. 1972 yılında Türk Ülkücüler Teşkilatı Gümüşhane Şubesi'nin Denetleme Kurulu'nda bulunan Çalık, 1975'de Elmadağ MHP İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi. 1977'de Ülkü Ocakları Genel Merkez Yönetim Kurulu'na seçilip propaganda masası sorumluluğuna getirildi. 1978-1979 yıllarında MHP Araştırma Merkezi ve Parti Okulu'nda vazife yaptı.

YENİ SÖZCÜ DERGİSİNİ KURDU

1978 yılına gelindiğinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden mezun oldu. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra bir grup arkadaşıyla beraber, Yeni Sözcü dergisinin kuruluşunda bulunan Çalık, Fazıl Mustafa müstearıyla köşe yazıları da kaleme aldı. 1980'de uzman yardımcısı olarak çalışmaya başladığı Devlet Planlama Teşkilatı'nda 1984'te Çalık uzmanlığa yükseldi. 1983-1984 yıllarında ise Ankara ve Hacettepe üniversitelerinde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri verdi.

SBF SİYASET BİLİMİNDE DOKTORA YAPTI

1985- 1987 yılları arasında ise ABD'de Denver Üniversitesi'ne bağlı Milletlerarası Çalışmalar Lisansüstü Okulu'nda yüksek lisans yapan Çalık, 1989 yılına kadar DPT'de çalışan çalık aynı yıl görevinden istifa ederek, bir grup arkadaşıyla birlikte Türkiye Günlüğü dergisini yayınlamaya başladı. 1981 yılında SBF'de başladığı siyaset ilmi doktorasını, 'MHP Hareketi'nin Siyasi Sosyolojik ve Kültürel Kaynakları' başlıklı bir tez savunarak, 1992 yılında tamamladı.

TÜRKİYE GÜNLÜĞÜ GENEL YAYIN MÜDÜRÜYDÜ

1996-1997 ders yılında Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi'nde 'Değişim ve Yenileşme Tarihimizin Temel Problemleri' başlıklı lisansüstü bir ders okuttu. 18 Nisan 1999 genel seçimlerinde MHP'den Gümüşhane (ikinci sıra) milletvekili adayı oldu ve az bir oy farkıyla seçilemedi. Bir ara BBP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Vefat etmeden önce Türkiye Günlüğü dergisinin Genel Yayın Müdürlüğü'nü yapıyordu.

Editör: Halide Tonga