BBP (Büyük Birlik Partisi) Genel Başkanı Mustafa Destici, sözde hayvan hakları savunucularından göreceği tepkiyi göze alarak, Türkiye’nin en önemli sorunu haline gelen sokak köpekleri sorununa Mustafa Kemal Atatürk’ün ve o dönem tüm dünyanın ürettiği çözümün uygulanması gerektiğini belirtti. Peki Avrupa sokak köpekleri sorununu nasıl çözdü? Mustafa Kemal Atatürk sokak köpekleri sorununu nasıl çözdü? Atatürk’ün 1932’deki tamimi neydi? Atatürk sokak köpeklerini toplattı mı? Atatürk sokak köpeklerini uyuttu mu, itlaf ettirdi mi?

Bbp Genel Baskani Mustafa Destici 12012024 Aa 10

DESTİCİ SİVAS BELEDİYESİNİ İSTİYOR

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, BBP'nin Sivas Belediyesi üzerindeki kontrolünü savunarak toplumlarını motive etme ihtiyacını güçlü bir şekilde ortaya koydu. Kısa süre önce düzenlediği bir basın toplantısında, partinin stratejisini ve sokak köpekleriyle ilgili benzersiz bir proje de dahil olmak üzere yerel sorunlara yenilikçi yaklaşımını özetledi.

Bbp Genel Baskani Mustafa Destici 12012024 Aa 9

BBP’NİN MECLİS’TE YER ALMAMASI HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

Destici, düzenlediği basın toplantısında yaklaşan yerel seçimlerde BBP'nin tabanını harekete geçirmenin önemine dikkat çekti. BBP camiasının tam anlamıyla motive olabilmesi ve seçimlere etkin bir şekilde katkıda bulunabilmesi için, başta Sivas olmak üzere belirli alanlarda liderlik yapmalarının çok önemli olduğunu vurguladı. BBP'nin genel seçimlerde Cumhur İttifakı'na verdiği desteği hatırlattı ve partinin mecliste yer almamasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirerek partinin taban desteğinin yeniden canlandırılması gerektiğini vurguladı.

Bbp Genel Baskani Mustafa Destici 12012024 Aa 8

BBP, CUMHUR İTTİFAKI İLE İŞ BİRLİĞİNE AÇIK

Destici, BBP ile AK Parti arasında yerel seçimlere ilişkin devam eden görüşmeleri açıkladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşme ihtimalinden söz ederek bu görüşmelerin önemine işaret etti. Destici, BBP'nin belli bölgelerde kendi adaylarını çıkarmayı planladığını ancak büyük şehirlerde ve ilçelerde Cumhur İttifakı ile iş birliğine de açık olduklarını açıkladı.

Bbp Genel Baskani Mustafa Destici 12012024 Aa 7

“TOPLUMUN MOTİVASYONU ÖNEMLİ”

Destici, BBP tabanını motive etmenin gerekliliği üzerinde durdu. Partinin daha önce 2009 yerel seçimlerinde 900.000 oy aldığına dikkat çeken Destici, bu seçmenlerin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde Cumhur İttifakı adaylarını desteklemedeki potansiyel etkisini vurguladı. Destici, BBP camiasını harekete geçirmenin en iyi yolunun Sivas Belediye Başkanlığının kendilerine verilmesinden geçtiğini, bunun moral ve katılımı önemli ölçüde artıracağına inandığını savundu.

Bbp Genel Baskani Mustafa Destici 12012024 Aa 6

MUSTAFA DESTİCİ SOKAK KÖPEKLERİ SORUNU İÇİN ATATÜRK’ÜN 1932’DEKİ TAMİMİNİ KULLANACAK

Mustafa Destici, BBP'nin kazanabileceği belediyelerdeki sokak köpeklerine ilişkin planından da bahsetti. Mustafa Kemal Atatürk'ün 1932'deki girişimi ve Avrupa’nın çalışmaları da dahil olmak üzere, sokak köpeği sorununu ele alan tarihi çabalara atıfta bulundu. BBP'nin 2009-2014 yılları arasında yaklaşık 1100 sokak köpeğinin hayvan barınaklarına yerleştirildiği Sivas'taki geçmiş başarısına atıfta bulundu. Destici, Sivas'ta şu anda 20.000 sokak köpeği olduğu tahminini göz önünde bulundurarak, Atatürk'ün 1932’deki tamimine benzer bir yaklaşımla çözüm sözü verdi. BBP'nin belediyeyi kazanmasının ardından bir ay içinde sokaklarda başıboş köpek kalmayacağını ve vatandaşların köpek saldırılarına karşı güvenliğinin ön planda tutulacağını söyledi.

Bbp Genel Baskani Mustafa Destici 12012024 Aa 5

ATATÜRK SOKAK KÖPEKLERİ SORUNUNU NASIL ÇÖZDÜ? ATATÜRK’ÜN 1932’DEKİ TAMİMİ NEYDİ?

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1932’deki tamimi, o dönem tüm dünyanın uygulamalarıyla örtüşüyordu. Avrupa, sokak köpeklerinin popülasyonunu kontrol altına almak ve insan emniyetini sağlamak için kitlesel itlaflar yapılmıştı. Atatürk de 1932’de sokak köpekleri sorununun çözümü için bir tamim yani genelge yayımlamıştı. Atatürk, yayımladığı genelge ile lafı hiç dolaştırmamış, genelgenin daha ilk maddesinde “Sahipsiz olan bütün köpekler ithaf edilecektir.” demişti. Atatürk’ün yayımladığı genelgenin ikinci maddesi ise “Şehirlerde sahipli olarak gezen ya da gezdirilen köpeklerin ağız ve burun kısmında maske ya da tasma olacaktır” diyordu. Tamimin üçüncü maddesinde ise, “Maskesiz köpekler de sahipli olsalar bile ithaf edilecektir” deniliyordu. Tamimin dördüncü maddesinde ise şu ifade geçiyordu: “Köylerde bulunan ve sahipli olan köpekler gündüz kesinlikle salınmayacak, bir yerde bağlı bulundurulacaklar, gece ise bekçi nezaretinde serbest bırakılacaktır”.

Editör: Mevlüt Peker