Geçtiğimiz haftalarda Gemlik Körfezi'nde meydana gelen 5.1'lik deprem, yeniden endişelere neden oldu. Naci Görür, İstanbulda 9 şiddetinde deprem beklediği ilçeleri açıkladı 10 kilometrelik bir şerit düşünün
Olası Marmara ve İstanbul depremi konuşulmaya başlanırken, Prof. Dr. Naci Görür Sözcü'ye önemli değerlendirmelerde bulundu.

"10 KİLOMETRELİK ŞERİT TEHLİKE ALTINDA"

Naci Görür, İstanbulda 9 şiddetinde deprem beklediği ilçeleri açıkladı 10 kilometrelik bir şerit düşünün
Özellikle İstanbul'da söz konusu depremin gerçekleşmesiyle etkilenecek bölgeleri açıklayan Görür, "Özellikle Avrupa yakasında yer alan bölgeler Haliç'ten tutun Silivri'ye kadar olan alan, denize yakın olan kesimler Bakırköy, Zeytinburnu gibi, buralar depremden daha ciddi etkilenecek. Çünkü depremin şiddeti genellikle Haliç'ten Silivri'ye kadar 9 şiddetini bulacak. 9 şiddetinde bir depremin etkisi altında kalmak şu demek: Çok iyi yapılmış binalar bile ciddi hasarlar alabilir." dedi.

EN RİSKLİ YERLER

En riskli yerlere vurgu yapan Naci Görür, "Hepsini biliyorum. Avrupa yakasında daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Marmara Denizi’nden kıyıdan başlayarak ilk 10 kilometrelik bir şerit düşün. Orada çok daha fazla sıkıntı olacak." dedi.

"İYİ YAPILMIŞ BİNALAR BİLE HASAR ALABİLİR"

Görür sözlerini şöyle sürdürdü: Çünkü depremin şiddeti genellikle Haliç’ten Silivri’ye kadar 9 şiddetini bulacak. 9 şiddetinde bir depremin etkisi altında kalmak şu demek: Çok iyi yapılmış binalar bile ciddi hasarlar alabilir.

SALGIN HASTALIK UYARISI

İstanbul'da yüzde 47 olasılığıyla bir deprem olması halinde yaşanacak sorunları da sıralayan Görür, "İstanbul’da kanalizasyon ve içme suyu yan yana gider. Depremde bunlar kırılır, tahrip olur, kanalizasyon içme suyu şebekesine karışır. Salgın hastalık gırla gider. Sular kesilir, hijyen kalmaz. İnsanlar susuzluk çeker. Su getirip halka dağıtmak büyük problem olur, yollar kapalı olur. İnsanlar yıkanamaz" diyerek sıraladı.

"CAN KAYBI GÜNEYDOĞU'DAN FAZLA OLUR"

Naci Görür, olası bir İstanbul depreminde can kayıplarının Güneydoğu depreminden fazla olacağını da sözlerine ekledi.

"İSTANBUL'DA DEPREM ORANI YÜZDE 47"

İstanbul'da deprem olasılığının yüzde 47 olduğunu söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada da "Şimdi bu gerçekten çok büyük bir olasılık. Yazı tura bile atsanız yüzde 50 şansla atıyorsunuz." ifadelerini kullanmıştı.

Editör: Şeyda Karaca