Olimpiyat şampiyonu olan ünlü sporcunun hayatı merak ediliyor. İşte 23 Ocak 1967'de Bulgaristan'ın Kırcaali kentinde dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu hakkında merak edilenler.

NASİM SÜLEYMANOĞLU NEDEN ÖLDÜ?

2017 yılında olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Karaciğer naklinin ardından tedavisi yoğun bakım ünitesinde süren Süleymanoğlu'nun (50) hayatını kaybettiği belirtildi.

naim-suleymanoglu-2

Siroza bağlı karaciğer yetmezliğine bağlı olarak 28 Eylül'den ölüm tarihine kadar yoğun bakım ünitesinde tedavi gören ve 6 Ekim'de de Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat ile ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatla karaciğer nakli olan Süleymanoğlu, son olarak beyindeki kanama ve buna bağlı artan ödem nedeniyle 11 Kasım'da acil ameliyata alınmıştı.

naim-suleymanoglu-5

NASİM SÜLEYMANOĞLU KİMDİR?

23 Ocak 1967'de Bulgaristan'ın Kırcaali kentinde doğan Naim Süleymanoğlu, halter kariyerine 10 yaşında başlamıştır. Genç yaşta gösterdiği başarılarla dikkat çeken Süleymanoğlu, 15 yaşında iken dünya gençler halter şampiyonasında 52 kiloda iki altın madalya kazanarak adından söz ettirmiştir.

1984 Los Angeles Olimpiyatları'nda Bulgaristan'ın boykot kararı nedeniyle 16 yaşında olimpiyatlara katılma şansını kaybeden Süleymanoğlu, 1986'da Avustralya'nın Melbourne kentinde düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası'nda Türkiye Büyükelçiliği'ne sığınarak Türkiye'ye iltica etmiştir.

naim-suleymanoglu-4

Türkiye adına yarışmaya başlamak için 1988 Seul Olimpiyatları için Bulgaristan'a 1 milyon dolar ödenmesi gereken bir dönemde, Türk hükümeti tarafından bu ödeme yapılarak gerekli izinler alınmıştır. Böylece "Cep Herkülü" lakaplı Süleymanoğlu, Türkiye adına yarışmaya başlamıştır.

Seul'den başlayarak 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonluğu elde eden Süleymanoğlu, 8 kez dünya şampiyonu olarak 46 rekor kırmıştır.

naim-suleymanoglu-3

Sporculuk kariyerinin yanı sıra, 2000 yılında Uluslararası Halter Federasyonu'nun asbaşkanlığı görevine getirilen Naim Süleymanoğlu, Türk sporuna ve halter dünyasına büyük katkılarda bulunmuştur.