İsrail ordusunun Gazze'nin Han Yunus kentinden çekilmesinin ardından, Nasır Hastanesi yerleşkesinde bulunan toplu mezarlardan çıkarılan ceset sayısının 392'ye ulaştığı bildirildi.

Bm Gazze Toplu Mezar

ACI BİLANÇO: KENTTEKİ TOPRAĞA GÖMÜLÜ GERÇEKLER

Han Yunus'taki Sivil Savunma Birimi Müdürü Yamin Ebu Süleyman'ın düzenlediği basın toplantısında, Nasır Hastanesi yerleşkesinde yürütülen arama çalışmalarında 58 yeni ceset daha bulunduğu açıklandı. Ebu Süleyman, tespit edilen üç toplu mezarda 392 cesedin bulunduğunu ve bazı cesetlerde işkence izleri ile infaz belirtilerinin görüldüğünü ifade etti. Ayrıca, bazı bireylerin canlı canlı gömülmüş olabileceğinden şüphelenildiğini belirtti.

Nasir Hastanesi Toplu Mezar 23042024 Iha (6)

ÇOCUK CESETLERİ DE BULUNDU

Arama çalışmaları sırasında çocuk cesetlerine de rastlandığı bilgisini paylaşan Ebu Süleyman, hastanedeki toplu mezarlarda çocuk cesetlerinin bulunmasının sebebini henüz bilmediklerini dile getirdi. İsrail askerlerinin hastane yerleşkesinde birçok cesedi plastik poşetlere sararak üç metre derinliğe gömdüğü, bu durumun cesetlerin çürümesini hızlandırdığı ve kimlik tespitini zorlaştırdığı açıklandı.

Nasir Hastanesi Toplu Mezar 23042024 Iha (5)

KİMLİK TESPİTİ ZORLAŞIYOR

Ebu Süleyman, 165 cesedin kimliğinin tespit edilemediğini, çürüme sürecinin hızlanmasının kimlik tespitini imkansız hale getirdiğini belirtti. İsrail askerlerinin cesetleri plastik poşetlere sarması, cesetlerin teşhis edilemeyecek durumda olmasına neden oldu.

Nasir Hastanesi Toplu Mezar 23042024 Iha (7)

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Ebu Süleyman, uluslararası topluma ve insan hakları kuruluşlarına, İsrail'in Filistin halkına yönelik işlediği suçların açığa çıkarılması için bölgeye erişim izni verilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, Sivil Savunma ekibinden Muhammed Mugayir, işkence izleri taşıyan cesetlerin bulunduğu bir videoyu basınla paylaştı.

Nasir Hastanesi Toplu Mezar 23042024 Iha (8)

İSRAİL'İN KUŞATMA VE BASKINLARI

İsrail ordusu, Han Yunus'taki Nasır Hastanesi'ni uzun süre kuşatma altında tuttu ve 15 Şubat'ta baskın düzenledi. 24 Mart'ta hastaneye yeniden baskın düzenleyerek çok sayıda Filistinliyi ve sağlık personelini alıkoydu. İsrail ordusu, dört aylık bir işgalin ardından 7 Nisan'da Han Yunus'tan çekildi ve çekilme sonrası kentte toplu mezarlar bulunmaya ve cesetler toplanmaya başlandı.

Nasir Hastanesi Toplu Mezar 23042024 Iha (1)

Nasir Hastanesi Toplu Mezar 23042024 Iha (3)

Nasir Hastanesi Toplu Mezar 23042024 Iha (2)

Nasir Hastanesi Toplu Mezar 23042024 Iha (4)

Editör: Mevlüt Peker