NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın ardından basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg, toplantıda NATO'nun caydırıcılığının ve savunmasının ve Ukrayna’ya verilen desteğin ele alındığını kaydetti.

İSRAİL-HAMAS ÇATIŞMASI

Bakanların ayrıca Orta Doğu'daki savaşa ilişkin endişelerini de dile getirdiğini ifade eden NATO Genel Sekreteri, "İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara verilen aranın uzatılmasını memnuniyetle karşılıyorum. Daha fazla rehine serbest bırakıldı ve daha fazla insani yardım sağlandı. Umarım bu aranın daha da uzatılması mümkün olur" diye konuştu.

NATO YOLUNDA UKRAYNA'YI DESTEKLEME KARARLILIĞI 

Müttefiklerin Ukrayna'yı NATO yolunda destekleme kararlılıklarını yinelediklerini belirten Stoltenberg, şu ifadeleri kullandı:

"Almanya önümüzdeki yıl için 8 milyar euro, Hollanda ise 2 milyar euronun üzerinde yardım sözü verdi. Romanya Ukraynalı pilotlar için bir F-16 eğitim merkezi açtı. Aralarında ABD ve Finlandiya'nın da bulunduğu müttefikler daha fazla hava savunma sistemi ve mühimmat gönderiyor ve 20 Müttefik Ukrayna için bir hava savunma koalisyonu kurdu. Tüm bunlar Ukraynalıların hayatını kurtarmaya yardımcı oluyor ve Rusya'ya desteğimizin kesilmeyeceğine dair bir mesaj gönderiyor"

NATO GENEL SEKRETERİ: ÇİN BİZİM DÜŞMANIMIZ DEĞİLDİR

Öte yandan toplantı kapsamında Çin konusunun da ele alındığını dile getiren Stoltenberg, şunlara dikkat çekti:

"Çin bizim düşmanımız değildir. Müttefiklerin Pekin ile ortak endişe kaynağı olan konularda diyaloğa girmelerini memnuniyetle karşılıyorum. Aynı zamanda Çin'in politikalarının güvenliğimiz üzerindeki etkileri konusunda da açık görüşlü olmalıyız. NATO Avrupa ve Kuzey Amerika'dan oluşan bölgesel bir İttifak olmaya devam edecektir. Ancak karşılaştığımız güçlükler küreseldir. Dolayısıyla ortaklarımızla daha yakın çalışmamız gerekiyor. Buna Hint-Pasifik bölgesi de dahil"