Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, tekrar başkan seçilmesi durumunda, NATO üyeliği gereğince savunma harcamalarını yeterince yapmayan ülkeleri Rusya'nın saldırısına uğratma tehdidinde bulunabileceğine dair yaptığı açıklamalar, uluslararası gündemde yerini aldı.

Donald Trump 14Subat2024 1

NATO'DAN SAVUNMA HARCAMALARI VURGUSU

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa ve Kanada'nın savunma bütçelerini önemli ölçüde artırdıklarını belirterek Trump'ın sözlerine yanıt verdi. Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesi düzenlenen basın toplantısında, müttefiklerin artan savunma harcamalarını ve bu durumun NATO içindeki adil yük paylaşımına katkısını dile getirdi.

Jens Stoltenberg 14Subat2024 1

STOLTENBERG'DEN ELEŞTİRİLERE CEVAP

Trump'ın, finansal yükümlülüklerini yerine getirmeyen müttefikler hakkında yapmış olduğu eleştirilere değinen Stoltenberg, bu eleştirilerin aslında NATO'nun kendisine değil, üyelerin savunma harcamalarına yönelik olduğunu ifade etti. Stoltenberg, tüm ABD yönetimlerinin Avrupalı müttefikler ve Kanada'dan daha fazla savunma harcaması yapmalarını talep ettiğini vurguladı.

Donald Trump 14Subat2024 6

SAVUNMA HARCAMALARI HEDEFLERİNE VURGU

Stoltenberg, 2023 yılında NATO'nun 31 üyesinden 18'inin gayrisafi yurtiçi hasılasının %2'sini savunma harcamalarına ayırmayı hedeflediklerini belirtti. Bu sayının, geçen yıl 11 olduğunu hatırlatarak, bu artışın 2014 yılında sadece üç ülkenin hedefe ulaşmasına kıyasla rekor bir artış olduğunu dile getirdi.

Jens Stoltenberg 14Subat2024 2

CAYDIRICILIK VE BİRLİK VURGUSU

NATO Genel Sekreteri, ayrıca, NATO'nun caydırıcılığını zayıflatabilecek açıklamalardan kaçınılması gerektiğini belirterek, düşmanların yanlış hesaplamalar yapmaması için müttefiklerin hazırlık, bağlılık ve koruma kararlılıklarının net olması gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Mevlüt Peker