Kremlin'e muhalif Aleksey Navalny, zehirlendiği iddiasıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021’de başkent Moskova'ya dönüşünde havalimanında tutuklanmıştı. Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri (FSİN) tutuklu muhalif Navalny’nin bugün cezaevinde hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Peki Navalny kimdir? Avrupa ve ABD'nin Navalny'nin ölümüne ilişkin tepkisi ne oldu?

ALEKSEY NAVALNY KİMDİR?

Amerikan medyası onu, "Putin'in en çok korktuğu kişi" olarak tanıttı, Rusya'daki karşıtları ise "Batı'nın piyonu" olmakla suçluyor. Peki, Aleksey Navalny aslında kim? 1976 doğumlu avukat Navalny, Rusya'da hükümetin yolsuzluklarını gündeme getirerek siyasete atıldı.

Aleksey Navalny | Fotoğraf: Reuters

Putin iktidarına sert eleştirileriyle sık sık gündeme geldi. Milliyetçi tavrıyla bilinen Aleksey Navalny, Büyük Rusya'nın yeniden doğuşunun, Batı değerleri üzerine inşa edilmesi gerektiğini savundu. Ancak Rus muhalifin aşırı sağcılarla yakınlığı; Kremlin'in Ukrayna politikasını ve Kırım'ın ilhakını savunması, Kafkasya'ya soğuk duruşu dikkat çekti.

BİRÇOK KEZ GÖZALTINA ALINDI

Rusya'da Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nı kuran Navalny, taraftarlarını sosyal medya üzerinden topluyor, daha çok gençlere hitap ediyor. Yıllardır çok sayıda gösteriyi de organize eden Navalny, defalarca gözaltına alındı ve tutuklandı.

Aleksey Navalny kimdir?

BAŞKANLIK SEÇİMLERİNDE ADAYLIĞI ENGELLENDİ

2013 yılında Moskova Belediye Başkanlığı için aday olduğunda, arkasında medya desteği olmadan yüzde 27'den fazla oy almasıyla dikkat çekti. Ancak 2017 yılında Putin'in karşısında başkanlık seçimlerinde aday olması engellendi.

2010 yılında ABD'deki Yale Üniversitesi'nde görev alan Rus muhalif, ana akım Rus medyası tarafından "Batı'nın piyonu" olarak yansıtılıyor.Son olarak ağustos ayında zehirlenmesinin ardından Batı ülkelerinin Moskova'ya tepkisi arttı. Almanya'daki tedavisinin ardından ülkesine dönen Navalny'nin yine tutuklanması, binlerce kişinin meydanlara çıkmasına neden oldu.

Alman basını, Rus muhalif Navalnıy'ı zehirleyenlerin istihbarat çalışanları olduğunu iddia etti

NAVALNY CEZAEVİNDE HAYATINI KAYBETTİ: ABD VE AVRUPA'DAN TEPKİ

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Rus muhalif Aleksey Navalny'nin Rusya'daki cezaevinde ölümüne ilişkin, "Eğer bu doğrulanırsa Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gaddarlığının bir başka işareti olacak" dedi.

Avrupa ülkeleri, Avrupa Birliği ve NATO, Rusya'da tutuklu muhalif Aleksey Navalny’nin cezaevinde hayatını kaybetmesine tepki göstererek ölümünün araştırılmasını istedi.

Editör: Halide Tonga