İsrail’e giden ve “Dayanışmamız sürecek” mesajı veren ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından “Hamas saldırıları” videoları izletildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Tel Aviv'de gerçekleştirdiği temaslar sırasında İsrail'e olan güçlü desteği vurguladı. Blinken, İsrail liderleriyle yaptığı görüşmelerde, "Bu zorlu zamanlarda da her zaman yanınızda olacağımızı ve İsrail'in yanında durmaya devam edeceğimizi" söyleyerek, dayanışma mesajını iletti.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN'İN İSRAİL ZİYARETİ

Blinken, İsrail'in politik merkezi Tel Aviv'de bir dizi yüksek düzeyli görüşme gerçekleştirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile yaptığı görüşmelerde bölgesel güvenlik ve ikili ilişkiler ele alındı.

Netanyahu ile yapılan özel görüşmenin ardından, Blinken'ın İsrail'in güvenlik zirvesi olarak bilinen "Savaş Kabinesi" toplantısına katıldığı belirtildi. Burada Blinken'a, Hamas saldırılarına ilişkin video görüntüleri izletildiği aktarıldı.

HERZOG İLE KRİTİK BULUŞMA

Görüşme öncesinde Herzog ve Blinken basına kısa açıklamalarda bulundu. Herzog, İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri operasyonları sırasında uluslararası hukuka ve insan haklarına uygun davrandıklarını ifade etti. Herzog, "Gazze halkına saldırılar hakkında bilgi vermek için yoğun bir iletişim kampanyası yürüttük. Dağıttığımız broşürler, yolladığımız 6 milyon SMS ve yaptığımız 4 milyon telefon görüşmesiyle, uluslararası hukukun gerekliliklerini yerine getirdik" dedi.

Herzog, sivillerin korunmasına yönelik hassasiyetlerini ve bu konudaki çabalarını da vurguladı.

İSRAİL'E DESTEK MESAJI

Blinken, İsrail'e destek mesajını yineleyerek, "Bu zorlu zamanlarda da yanınızda olmaya devam edeceğiz. İsrail'in kendini savunma hakkı ve bunun bir zorunluluk olduğu konusunda duruşumuz devam ediyor. İsrail, geçmişte yaşananları tekrar yaşamamak adına gerekli her önlemi alma hakkına sahip" şeklinde konuştu.

Blinken ayrıca, İsrail'in eylemlerinde sivil korumanın önemi ve Hamas ile mücadeledeki kararlılık vurgusunu yaptı. Hamas'ın elindeki tutsakların serbest bırakılması için de ABD'nin çabalarının sürdüğünü ifade etti.

Kaynak: AA