İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, esir takası ve ateşkes teklifi önerilerinin Gazze'ye yönelik saldırıları durdurmayacağını, sadece İsrailli esirlerin serbest bırakılması için geçici bir ateşkes sağlayacağını açıkladı.

TEKLİFLERİ REDDETTİ

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Netanyahu, Meclis'in Dış İlişkiler ve Savunma Komitesi'nde yaptığı konuşmada ABD Başkanı Joe Biden tarafından kamuoyuna açıklanan Gazze'de ateşkes ve esir takası teklifine karşı çıktığını ifade etti.

Biden1 310524

ÖNERİLER ARASINDA BOŞLUKLAR

Biden'ın Gazze'ye saldırıları sona erdirme yönündeki teklifine ilk tepkisini veren Netanyahu, İsrail'in önerdiği ile Biden'ın sunduğu teklif arasında "boşluklar" olduğunu belirtti. Ateşkes ilan etmeye hazır olmadığını kaydeden Netanyahu, Biden'ın açıklamalarını eleştirdi ve "Biden (teklifinde) önemli bir ayrıntıdan bahsetmedi; ikinci aşamada İsrail savaşı bitirmeyi kabul etmedi, sadece savaşın sonunu 'tartışmak' istedi. Tartışmak ne anlama geliyor? Biz sadece kendi şartlarımız doğrultusunda tartışırız." dedi.

Netanyahu 24052024

ESİRLERİN SAYISI ÜZERİNDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Biden'ın açıklamalarına rağmen, ilk aşamada serbest bırakılacak esirlerin sayısı üzerinde henüz anlaşmaya varılmadığını aktaran Netanyahu, anlaşmada pek çok detayın bulunduğunu ve tamamı başarılmadan saldırıların sonlandırılmayacağını söyledi.

42 GÜNLÜK ARA VERİLEBİLİR

Netanyahu, "Esirlerin salıverilmesi için savaşa 42 gün ara verebiliriz, ama savaşı durduramayız." dedi. Anlaşmanın ayrıntılarını detaylandırmayacağını belirten Netanyahu, "Ancak ABD Başkanının tanımladığı şey doğru değil, henüz açıklanmayan daha fazla ayrıntı var." ifadelerini kullandı.

Biden Aa Arsiv 966

GEÇİCİ ATEŞKES

Başbakan Netanyahu, mevcut önerilerin Gazze'ye saldırıları durdurmayacağını, sadece Gazze'deki İsrailli esirlerin serbest bırakılması için geçici bir ateşkese yol açacağını tekrarladı.

BIDEN'IN ATEŞKES TEKLİFİ BEYAZ SARAY'DA DUYURULDU

ABD Başkanı Biden, 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada, İsrail'in 3 aşamadan oluşan yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu belirtmişti. İlk aşamada 6 haftalık ateşkes sürecinde, İsrail'in Gazze'deki yerleşim yerlerinden çekilmeyi ve tarafların elindeki rehinelerin bir bölümünün serbest bırakılmasını öngördüğünü söylemişti.

Biden Netanyahu 10032024

İKİNCİ AŞAMA DETAYLARI

Biden, "çatışmaların kalıcı olarak sonlandırılması sürecine geçişle ilgili müzakerelerin yürütüleceği ikinci aşamada, erkek askerler dahil kalan hayatta olan tüm rehinelerin serbest bırakılacağını, İsrail'in Gazze'den çekileceğini, geçici ateşkesin kalıcı olarak çatışmaların sonlandırılmasına dönüşeceğini" ifade etti. İkinci aşamada tarafların tüm başlıklarda anlaşmaya varması ve ateşkesin kalıcı hale gelmesi durumunda ise üçüncü aşamaya geçileceğini, bu aşamada da Gazze'nin yeniden inşa sürecinin gündeme geleceğini ve tarafların elinde kalan ölü rehinelerin teslim edileceğini aktardı.