İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze saldırıları başladığından bu yana yaptığı konuşmalarda Tevrat'tan sıkça alıntı yapmaya başladı. Genellikle laik bir perspektife sahip olan Netanyahu'nun bu yöndeki değişimi dikkat çekiyor.

28 Ekim'de gerçekleşen basın toplantısında Netanyahu, "ordularımız için dua ediyor; düşmanlarımızın karşısında mağlubiyete uğramasını ve onların zaferle son bulmasını" talep ettiğini belirtti. Ayrıca, Yahudilerin Mısır'dan çıkışını hatırlatan Tevrat'ın Tesniye kitabından bir alıntı yaparak, "Unutmayın ve mücadele edin." şeklinde konuştu.

25 Ekim'deki konuşmasında da Tevrat'a başvurarak kehanet temasına değinen Netanyahu, "Birlikte, Yeşaya'nın kehanetini Hamas karşısında gerçekleştireceğiz." ifadesini kullandı ve Yeşaya kitabından bir bölümü aktardı.

Netanyahu, 9 Ekim'de Tevrat'ta bulunan "İsrail'in sonsuzluğu" temalı bir ifadeye değinerek İsrail'in varoluşunun bir mucize olduğunu vurguladı. Olayların başlangıcını işaret eden 7 Ekim tarihli konuşmasında ise İsrail halkının kahramanlarına ve tarihsel olaylarına atıfta bulundu.

Netanyahu'nun bu konuşmalarında sıkça kullandığı "iyilik, kötülüğü yener" ve "Yaşasın İsrail!" ifadeleri de dikkat çekti.

NETANYAHU'NUN YENİ YAKLAŞIMI

İsrailli analist Haham Elhanan Miller, İsrail liderlerinin savaş zamanlarında dini metinlere atıfta bulunmalarının yaygın olduğunu, fakat Netanyahu'nun bu yaklaşımının yeni olduğunu belirtti. Miller, bu durumun Başbakan'ın sağ eğilimli ve dindar kesime seslenmeye çalıştığına işaret ettiğini sözlerine ekledi.

Miller ayrıca, Netanyahu'nun bu yaklaşımının halkla ilişkiler stratejisi olabileceğini belirterek, liderin kararlı ve inançlı bir imaj çizmeye çalıştığını ifade etti. Ancak Miller, "Netanyahu'nun bu stratejisinin sadece bir halkla ilişkiler manevrası olabileceğini" düşündüğünü belirtti.

Öte yandan, bazı İsraillilerin, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarına karşı gösterilen güvenlik zaafından dolayı Netanyahu'yu sorumlu gördüğü, ancak Başbakan'ın bu suçu güvenlik kurumlarına yüklemeye çalıştığına dair iddialar da gündemde. Netanyahu'nun siyasi geleceği hakkında belirsizliklerin devam ettiği belirtiliyor.

Kaynak: AA