İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Filistin'e acımasız saldırıları sürerken, ateşkes açıklaması geldi. İsrail basını Başbakan Netenyahu'nun ateşkese izin verdiğini, savaş kabinesinin ise bu izinden haberinin olmadığını duyurdu. Buna karşılık olarak Filistin basınından da açıklama geldi.

HAMAS 45 GÜN SÜRECEK ATEŞKES ÖNGÖREN PLANI KABUL ETTİĞİNİ DUYURDU

İsrail basını Netanyahu'nun ateşkese izin verdiğini duyurdu. Filistinli kaynaklardan da açıklama geldi. Hamas'ın Gazze'de her biri 45 gün sürecek 3 aşamalı esir takası ve ateşkes öngören planı kabul ettiğini duyurdu. 

ATEŞKES PLANINDA NELER VAR?

Hamas'ın önerisine göre ilk aşamada, bütün kadın, 19 yaşın altında erkek, yaşlı ve hasta İsrailli rehineler serbest bırakılacak. Karşılığında İsrail hapishanelerindeki kadın ve çocuk mahkumlar özgürlüğüne kavuşacak. Geri kalan erkek rehineler ikinci aşamada serbest kalacak. Üçüncü aşamada ise cenazeler takas edilecek. Hamas, üçüncü aşamanın sonunda, İsrail ile savaşı sona erdirecek anlaşmaya varmayı umuyor. Üç aşamalı takasla, üçte biri ömürboyu hapis cezasına çarptırılmış bin 500 Filistinli mahkumunu serbest bırakılmasını istiyor. Hamas, kendisine sunulan öneriye "karşı önerisini", ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken İsrail'e ayak bastıktan hemen sonra açıkladı. Ardından İsrail Devlet Televizyonu Kan, Başbakan Benyamin Netanyahu'nun, savaş kabinesine bilgi vermeden Gazze'de ateşkese yeşil ışık yaktığını duyurdu.