Nipah virüsü alarmı! Koronavirüs'ün ilk günlerinden itibaren birçok virüs ismini duyduk ve etkilerini yaşadık. Bugünlerde konuşulan Eris Varyantının ardından Nipah Virüsü de ortaya çıktı. Hindistan'da rastlanan virüs sonucunda birçok kişi vefat etti ve temaslıların olduğu belirtildi. 

Hindistan-nipah-virüsü

NİPAH VİRÜSÜ ALARMI!

Nipah virüsü, vatandaşları tedirgin eden bir haber ile gündeme geldi. Hindistan'ın Kerala eyaletinde iki kişinin Nipah virüsü sebebiyle hayatını kaybetti. yarasa ve domuzların taşıdığı Nipah virüsü alarmı verilen Hindistan'da birçok kişinin hayatını kaybettiği ve 706 temaslının bulunduğu belirtildi. Gelen haberlere göre Virüsün yayılmasını önlemek için 9 köyde okullar, iş yerleri kapatıldı, toplu taşıma seferleri ise askıya alındı. 

Nİpah-virüsü-hindistan

NİPAH VİRÜSÜ NEDİR?

Nipah virüsü, ilk defa Malezya ve Singapur’da 1998 ve 1999 yılları arasında görülmüştür. Domuzlarda ciddi solunum yolları hastalığına ve insanlarda ensefalitik hastalıklara yol açan bir virüs türüdür. Domuz gibi evcil hayvanlarda bir dizi hafif ile şiddetli hastalığa neden olan Nipah virüsü, insanlara hayvanlardan (yarasalar, domuzlar) bulaşabilir ve ayrıca doğrudan insandan insana bulaşabilir.

Nipah virüsü (NiV), yeni görülen zoonotik bir virüstür (hayvanlardan insanlara bulaşan bir virüs). Enfekte kişilerde, Nipah virüsü, asemptomatik (subklinik) enfeksiyondan akut solunum yolu hastalığına ve ölümcül ensefalite (beyin iltihabı) kadar çeşitli hastalıklara neden olur.

NİPAH VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

ilk kez 1999’da Malezya ve Singapur'da yer alan domuz çiftliklerinde çalışanlarda görülen Nipah Virüsü, insanlara yarasa veya domuzlardan bulaşarak yayılabilmektedir. Doğrudan temas yoluyla ya da gıdaların tüketilmesiyle de bulaşabiliyor. Ortalama kuluçka süresi 4 – 14 gün olan Nipah Virüsürünün belirtileri; EKMUD'a göre, İnsan enfeksiyonları asemptomatik enfeksiyon, akut solunum yolu enfeksiyonu (hafif, şiddetli), ölümcül ensefalit, baş dönmesi, uyuşukluk, değişmiş bilinç, akut ensefaliti gösteren nörolojik işaretler, baş ağrısı, kas ağrısı ve boğaz ağrısı sayılabilir.