Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 26-27 Mart'ta gerçekleştirilen ülke geneli ortak sınavların soru ve cevaplarını kamuoyuna duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, sınavların sorunsuz bir şekilde tamamlandığı belirtildi.

SINAV TARİHLERİ VE KAPSAM

2023-2024 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde yapılan birinci yazılı sınavlar, Türkiye genelinde 6. sınıf Türkçe ve 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı dersleri için 26 Mart'ta; 6. sınıf ve 9. sınıf matematik dersleri için ise 27 Mart'ta gerçekleştirildi. Bu sınavlar ülke genelinde ortak yazılı olarak yapıldı.

sinav_test_yuz_yuze_sinav_15

YENİLİKLERE YER VERİLDİ

Ülke geneli ortak yazılı sınavlarda bu kez açık uçlu ve kısa cevaplı sorulara da yer verildi. Türkçe dersi 6. sınıf yazılı sınavında 14 çoktan seçmeli sorunun yanı sıra 2 açık uçlu soru kullanılırken, 6. sınıf matematik yazılı sınavında 10; 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı yazılı sınavında 7 ve 9. sınıf matematik yazılı sınavında ise 8 açık uçlu ve kısa cevaplı soru soruldu. MEB'in bu yenilikle öğrencilerin daha çok analitik düşünme ve problem çözme becerilerini ölçmeyi amaçladığı belirtildi.

ÖĞRENCİLER KENDİ CÜMLELERİYLE YAZDI

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencilerin gelişimini izlemek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında uyum sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla yapılan ülke geneli ortak sınavlarda ilk kez kullanılan açık uçlu sorularda öğrenciler, cevapları kendi cümleleriyle yazdı.

sinav_test_yuz_yuze_sinav_13

DEĞERLENDİRME SÜRECİ

Sınavların değerlendirme işlemleri, 6. sınıf Türkçe dersi için bağımsız iki puanlayıcı tarafından gerçekleştirilecek. Diğer dersler için ise okul müdürlüklerinin kararı doğrultusunda zümreler, ilgili dersin öğretmenleri ya da komşu okul zümre öğretmenleri tarafından yapılacak.

SONUÇLARIN ERİŞİMİ

Türkçe dersi 6. sınıf ortak yazılı sınav sonuçları, "ortakyazilisinav.meb.gov.tr" adresinde okul müdürlüklerinin erişimine açılacak ve alan öğretmenlerince e-Okul sistemine işlenecek. Diğer derslerin sınav sonuçları ise ilgili dersin öğretmenleri tarafından e-Okul sistemine işlenecek ve öğrencilere bildirilecek.

Editör: Mevlüt Peker