Oruca ne zaman niyet edilir? Niyet etmeden oruç tutulur mu? Ramazan ayında oruca nasıl niyet edilir? Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, oruçlarını doğru bir şekilde tutmak ve ibadetlerini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, merak ettikleri sorular yanıt arıyor.

Ramazan Ayi Ne Zaman Basliyor Ilk Oruc Sahur Ve Teravih Hangi Gun 2024 Diyanet Takvimi Ile Il 4Mart2024 1

2024 yılı ramazan ayının ilk sahuru, 10 Mart Pazar gününü, 11 Mart pazartesiye bağlayan gece gerçekleştirildi. İlk iftar pazartesi akşam (dün) yapıldı. İmsak vaktinden önce yapılan sahurun ardından akşam ezanına kadar olan sürede tutulacak oruç için nasıl ve ne zaman niyet edilir? Niyet etmeden oruç tutulur mu? araştırılıyor. Diyanet Ramazan ayında tutulacak oruçlarla ilgili "Niyet" hakkında açıklamalarda bulundu. İşte detaylar..

Ramazan Ayi Ne Zaman Basliyor Ilk Oruc Sahur Ve Teravih Hangi Gun 2024 Diyanet Takvimi Ile Il 4Mart2024 2

NİYET ETMEDEN ORUÇ TUTULUR MU?

Niyet etmeden oruç tutulur mu? sorusuna Diyanet açıklık getirdi. Sahurdan akşam ezanına kadar olan sürede tutulacak oruç için Diyanet kaynakları, niyeti dil ile ifade etmenin mendup olduğunu bildirdi. Dini kaynaklara göre güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süre oruç tutacak olanlar niyet edebilirler. Diyanet'ten yer alan bilgilere göre, İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmamaktadır. 

Ramazan 2

ORUCA NASIL VE NE ZAMAN NİYET EDİLİR?

Oruca niyet nasıl yapılmalı? Oruç tutmak için ne zaman ve nasıl niyet edilir? Niyet etmeden oruç tutulur mu? merak ediliyor. Diyanet "niyet" konusuyla ilgili detayları paylaştı. "Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

ramazan-ayi-oruc-tutmak-18122023-12

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. 

Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

ramazan-ayi-oruc-tutmak-18122023-3

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)
 

Editör: Nurseli Fırat