Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (2024-YKS) yapılacağı okulların etrafında gürültü yapılmaması konusunda toplumsal duyarlılık çağrısında bulundu. Ersoy, "Toplumsal olarak bu konuda hep birlikte göstereceğimiz duyarlılık çok önemli." dedi.

İLETİŞİM BULUŞMALARI PROGRAMI

Ersoy, İletişim Platformu tarafından düzenlenen "İletişim Buluşmaları" programında basın mensuplarıyla bir araya geldi. ÖSYM'nin 50. kuruluş yılını kutladığını belirten Ersoy, "Bu sene, 13 milyon dolayında aday için 60'a yakın sınav yapıyoruz. Dünyada bu kapsamda yüksek güvenlikli şekilde bu çeşitlilikte sınav ve yerleştirme yapan başka bir kurum yok." diye konuştu.

Bayram Ali Ersoy 07062024 Aa2

2024-YKS BİLGİLERİ

Ersoy, YKS başvurularına ilişkin detaylar verdi. "8 Haziran Cumartesi 10.15'te başlayacak Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) 3 milyon 120 bin 878, 9 Haziran Pazar 10.15'te başlayacak Alan Yeterlilik Testleri'ne (AYT) 2 milyon 19 bin 709 ve aynı gün saat 15.45'te gerçekleşecek son oturum Yabancı Dil Testi'ne (YDT) ise 233 bin 389 aday katılacak." dedi. Ersoy, bu sene YKS oturumları için 5,5 milyona yakın soru kitapçığının basıldığını belirtti.

ENGELLİ ADAYLAR İÇİN DÜZENLEMELER

YKS'de engelli adaylara yönelik yapılan düzenlemeler hakkında bilgi veren Ersoy, "TYT'ye toplam 12 bin 848, AYT'ye 8334, YDT'ye ise 1032 engelli aday katılacak. TYT oturumunda 1911 okuyucu-işaretleyici, AYT'de 1140 okuyucu-işaretleyici, YDT'de ise 76 okuyucu-işaretleyici görev alacak." dedi.

SINAV GÜVENLİĞİ

Ersoy, sınav güvenlik önlemlerine ilişkin soruları yanıtladı. Soru kitapçıklarının Faraday kafesi ile kaplı ve sinyal karıştırıcı jammer sistemiyle korunan kapalı matbaa merkezinde basıldığını hatırlattı. Ersoy, "Bu merkezde, günde 200 bin soru kitapçığı basılabiliyor. Soru kitapçıklarımızın ve sınav evraklarımızın nakil araçlarıyla takibini elektromekanik kilitlerle kilitliyoruz. Bu kilitler, sınav sabahı Ankara'dan açılıyor." dedi.

ELEKTRONİK SINAVLARIN ARTIRILMASI

Türkiye'de elektronik sınavların sayısını ve kapasitesini artırmayı hedeflediklerini belirten Ersoy, "Türkiye'de e-sınavlarla adaylara farklı alternatifler sunmak istiyoruz. Bunun en büyük getirisi maliyetin düşürülmesi ve kapalı matbaanın süresinin azaltılması olacak." dedi.

STRES VE GÜRÜLTÜ UYARISI

ÖSYM Başkanı Ersoy, YKS öncesi ilgili kurumlarla toplantılar yapıldığını ve gerekli önlemlerin alınması konusunda çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. ÖSYM Başkanı, "Öğrencilerin sınava gireceği okulların çevresinde gürültü yapılmaması konusunda hassas davranılması" uyarısında bulundu.

FENERBAHÇE OLAĞAN SEÇİMLİ GENEL KURULU

İstanbul'da YKS ile aynı tarihe denk gelen Fenerbahçe Kulübü Olağan Seçimli Genel Kurul toplantısına ilişkin soru üzerine Ersoy, "Kadıköy'de 49 okulda sınav yapıyoruz, Fenerbahçe Kulübü Genel Kurulunun yapılacağı yere yakın 3 okulumuz var. Ali Koç, 'Bu konuda çok duyarlıyız.' dedi ve bütün üyelere gerekli hatırlatmaları yapacaklarını söyledi." dedi.

ADAYLARA HATIRLATMALAR

Ersoy, adayların sınavdan önce sınava girecekleri binaları görmelerini ve sınavdan bir saat önce sınav yerlerinde hazır bulunmalarını beklediklerini belirtti. Adayların, sınav giriş belgeleri ile geçerli kimlik belgelerini unutmamaları gerektiğini hatırlattı.

MİLLİ SPORCULAR İÇİN ZAGREB'DE SINAV

ÖSYM'nin, 18 Yaş Altı Milli Futbol Takımı futbolcuları için Zagreb'de YKS düzenlemesine ilişkin soruları yanıtlayan Ersoy, "Federasyondan genç millilerin YKS tarihlerinde Zagreb'de olacakları ve o ülkede sınav yapılması teklifinde bulundular. Milli bir mesele olduğundan ve toplumun da kabul edebileceği bir durum olduğundan sınavı Hırvatistan'da yapmaya karar verdik." dedi.