Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karar, araba satın alacakları yakından ilgilendiriyor. Yapılan matrah düzenlemesiyle birlikte, elektrikli otomobillerde matrah eşiği yükseldi. Bu sayede, motor gücü 160 kW'ı geçmeyen elektrikli araçlara daha avantajlı fiyatlarla ulaşılması amaçlandı.

ELEKTRİKLİO OTOYA TEŞVİK

ÖTV matrahı düzenlemesi bugün yürürlüğe girerken, düzenlemeyle birlikte, konvansiyonel yakıtla çalışan otomobillere olan talebin azalması ve çevre dostu elektrikli otomobillere yönelmenin teşvik edilmesi hedefleniyor.

Daha önceki uygulamada motor gücü 160 kW'ı aşmayan araçlar için ÖTV matrahı 1 milyon 250 bin lira olarak belirlenmişti. Şu anda ise bu rakam 1 milyon 450 bin liraya yükseltilerek yüzde 40'lık ÖTV dilimi yerine yüzde 10'luk dilimden vergilendirme yapılması sağlandı.

ARAÇ PİYASALARI HAREKETLENEK

Düzenlemenin otomobil fiyatlarına da etki etmesi bekleniyor. Halihazırda kampanyalarla sıfır otomobil fiyatları geri çekilirken, yeni matrah düzenlemesinin de bazı modeller için daha fazla indirim sağlayacağı öngörülüyor.

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, Resmi Gazete'de yayımlanan güncelleme sonrasında yüzde 10'lık dilime giren otomobillerin listesini paylaştı.

1024xauto (3)

ÖTV matrah düzenlemesinde benzin, LPG veya dizel yakıtlı araçlar için ise bir indirim açıklandı.

Editör: Şeyda Karaca