Oylar Saat Kaçta Sayılmaya Başlayacak?

31 Mart Pazar günü (bugün) yapılacak seçimlerde büyükşehir belediye başkanı, il belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, muhtar, belediye meclis üyeleri ve ihtiyar heyetleri belirlenecek. Sabah saatlerinde başlayan seçimlerde oy kullanma süreci saat 17.00’de sona erecek. Sandıkların kapanmasıyla oy sayım işlemine başlanacak.

Secim

Seçim Yayın Yasağı Ne Zaman Kalkacak?

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde; oy verme gününden önceki son 24 saatte  herhangi bir partinin ya da adayın siyasi reklamı yayınlanamayacak. Bu süre zarfında televizyon ve radyolar ile her türlü yayın organları tarafından siyasi reklam, seçim ve seçim sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yayın yasağı kapsamında sayılacak.

RTÜK konu hakkında "YSK kararları gereği bugün saat 23.59'dan seçim gününe kadar siyasi reklamların yayınlanmasının yasak olduğu, medya hizmet sağlayıcı kuruluşların, yarın saat 18.00'e kadar seçime katılan siyasi partiler ile adayların sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda faaliyetlerini yayınlayabilecekleri" ifadelerine yer verdi. Yayın organlarında, seçime katılan siyasi partiler ile adayların sözlü, yazılı ve görüntülü propaganda faaliyetleri ise yarın saat 18.00'e kadar yayınlanabilecek.

Secim 2

Oy Sayımında İftar Molası Verilecek Mi?

31 Mart 2024 yerel seçimlerinin Ramazan Ayı'na denk gelmesi sebebiyle "oy sayımlarında iftar molası verilecek mi" soruları gündeme geldi. Bahçe İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'nca YSK'ya gönderilen yazıda, sandık kurullarınca saat 17.00 itibarıyla sayım ve döküm işlemlerine başlanacağı ancak ramazanda sadece su ile orucun açılması durumunda 'sağlıklı oy sayımının yapılamayacağı' ifade edildi ve 'sandık kurulu görevlilerinin iftar saatinde kısa bir mola verip veremeyeceği' soruldu.

YSK konuyu inceleyerek, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 'Zarfların açılması, oyların sayım ve dökümü' başlıklı 100'üncü maddesinin birinci fıkrasında, 'Oyların sayım ve dökümüne derhal başlanır, açık ve aralıksız yapılır' hükmü bulunduğu hatırlatıldı. 

YSK'nın Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerine Dair 138 Sayılı Genelgesinde de aynı yönde düzenleme bulunduğuna dikkati çeken kurul, bu sebeple 'oy sayım ve döküm işlemlerinin aralıksız yapılması gerektiğine' oy birliğiyle karar verdi. Bu kapsamda 31 Mart Pazar günü (bugün) Yerel seçimlerde oy sayımı, kanun gereği iftar saatinde mola verilmeden aralıksız yapılacak.

Editör: Nurseli Fırat