Türk asker ve siyasetçi, emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın Rusya'nın başkenti Moskova'ya gidişini, burada hangi başlıkları Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini ve Rusya'nın ABD Dronu’nunu düşürmesi konusunu değerlendirdi.

Türk asker ve siyasetçi, emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin

"ABD'NİN ARTAN FAALİYETLERİ"

Bölgede son dönemde oldukça önemli gelişmeler yaşandığını belirten Pekin, "Bu önemli gelişmelerden bir tanesi, Çin'in Suudi Arabistan ile İran arasında arabuluculuk yapması ve iki tarafın da karşışıklı olarak yeniden diplomatik faaliyetlere başlaması ile ilgili. Bu durum Suriye'yi, İran'ı ve Irak'ı ilgilendiriyor. Önce bu konunun görüşüleceğini düşünüyorum. Daha sonra, ABD'nin son dönemde bölgede artan faaliyetleri var. Merkez Komutanı geldi. Büyük ihtimalle, belki konunun büyük bir bölümü Suriye ile ilgili değil ama, bu faaliyetlerin bir kısmı, İsrail'in ısrarla İran Nükleer Tesislerini vurmak için ABD'ye bir takım baskılar yapması ile ilgili" dedi.

"RUSYA İRAN'IN ÇOK ETKİN OLMASINI İSTEMİYOR"

4 ülkenin Dışişleri Bakan Yardımcılarının Mart ayında Moskova'da toplantı yapacağını söyleyen Pekin, "Daha sonra da Dışişleri Bakanlığı için bir hazırlık yapacaklar. İran Türkiye Rusya ve Suriye'nin ortak hareket edebilmesi açısından. Bu başlık üzerinden çalışılabilir. Bir de, Rusya İran'ın çok etkin olmasını istemiyor. Bu konu görüşülebilir diye düşünüyorum. Yine, Esad'ın silaha ve lojistik desteğe ihtiyacı var. Bunlar gündeme gelebilir. Bir de son dönemde İsrail Hava Kuvvetleri, Suriye'nin Kuzey Batısı'da dahil olmak üzere, taaruzlarını artırdı. Bu konuda İsrail'i ancak Rusya durdurabilir" ifadelerini kullandı.

'NEVADA'DAN KONTROL EDİLİYOR'

Rusya ABD Dronu’nu düşürdü, bu İHA nereden havalandı? Sorusu için, dronun her yerden havalanabileceğini, ABD'nin kullandığı çok çeşitli dronlar olduğunu ifade eden İsmail Hakkı Pekin, "Bu dronların büyük bir kısmı Nevada'dan kontrol ediliyor. Bir de New Mexico'dan. Bu bölgelerde merkezleri var. Önemli olan dronun bir şekilde yerden havalanması. Dron havalandığı andan itibaren komuta, kontrol merkezine geçiyor. Sonuç olarak dron, hangi görevi yapacaksa, keşif gibi, o görevi yerine getiriyor. Bu dronlar neden düşürüldü diyecek olursak, uluslararası sularda olabilir, keşife müsade edilmeyebilir. Zaten uçurulan bütün dronlar takip ediliyordur. Bu da ikaz mahiyetinde düşürülmüş olabilir" dedi.

'BÖLGEDE TANSİYON ARTACAK'

Yaşanan olayların bölgedeki tansiyonu artıracağını belirten İsmail Hakkı Pekin, "Bu İHA krizi Türkiye'de Karadeniz için sorun yaşatabilir. Bir deniz savaşı olur mu olmaz mı bilmiyorum ama, savaş sahası genişleyebilir, Türkiye suçlanabilir, bölgeden bir takım gemiler geçirilmek istenebilir ve olay yavaş yavaş ilerleyebilir. Zaman içerisinde, Rusya'nın ya da ABD'nin, bu harekatı Polonya'ya doğru kaydırması daha sonra da NATO'nun devreye girmesi şeklinde bir senaryo yapılmış olabilir" değerlendirmelerinde bulundu.

Editör: TE Bilisim