Mersin'de inşası devam eden ve 20 milyar dolar ile Türkiye'nin en önemli projeleri arasında bulunan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde kriz devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Rusya'nın 15 milyar dolarlık yatırımının ardından yeni bir gelişme yaşandı. Rusya tarafının Türkiye'den IC İçtaş şirketiyle mühendislik, satın alma ve inşaat sözleşmesini 26 Temmuz'da feshetmesinin ardından şirketin mahkemeye 'ihtiyadi tedbir' amacıyla başvurduğu ortaya çıktı. Mersin 2. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 3 Ağustos'ta verdiği kararla şirketin talebini kabul etti.

Enerji Bakanlığı'ndan 'Akkuyu Nükleer Santrali' açıklaması - Bloomberg HT

Karar metninde, hisse payları ve 2010'da Türkiye ile Rusya arasında anlaşma imzalandığı ve 2019'da da şirket ile Akkuyu Nükleer arasında 22 Temmuz 2019'da "Akkuyu Nükleer Güç Santralinin 1,2,3 ve 4. Güç Ünitelerine İlişkin Mühendislik, Tedarik ve İnşaat (EPC) Sözleşmesi' akdedildiği hatırlatıldı. Akkuyu Nükleer AŞ’nin dilekçesinde ‘haklı gerekçe’ ile İçtaş’ın sözleşmesini tek taraflı feshedildiği bilgisi yer aldı.

İHTİYADİ TEDBİR KONULDU

Mahkeme tarafından, İçtaş'ın dilekçesinde demirbaş listesinin muhafaza edilmesi, korunması zarar verilmemesi ve görmemesi, harcanmaması için 159 milyon 251 bin doların yüzde 15'i oranında nakdi ve süresiz banka teminat mektubunun ibrazı halinde ihtiyadi tedbir kararı konuldu.

Editör: TE Bilisim