Dünya çapında Covid-19 pandemisi ve Rusya-Ukrayna savaşıyla enerji, gıda ve teknoloji alanında yaşanan sorunların yanı sıra dolar ve eurodaki dalgalanma hayatı olumsuz yönde etkiledi. Küresel enflasyondan mezar taşları da nasibini aldı. Mezar taşları 2 katına çıkarken mermer ustalarına göre bazı müşteriler artan maliyetlere karşı mezar taşını hazırlatıp tarih kısmını boş bıraktırıyor.

Mezar taşı ustası Okan Keleş mezar taşlarındaki artışın sebebini şu şekilde anlattı;

Fiyatların en çok artmasının sebebi dolar kuru olduğunu söyleyebiliriz.Özellikle granit mermerlerin metrekare fiyatı dolar üzerinden kesiliyor,marmara mermerinin ise elektrik,benzin ve mazot zamlarından sonra çok yükseldi fiyatları.

Sebebi de adada genelde kullanılan araçların hepsi mazotlu.Bunu parçalamak ve işlemek için elektrik harcanıyor.Tabi asgari ücrete gelen son zamdan sonra normal işçilik bile çok yükseldi şuanda.

MALİYET YÜZDE YÜZ ARTTI

Bunların dışında kullanılan çimentoya yapılan zam var,örnek vermek gerekirse normalde 40 liraya alınan çimento torbasının fiyatı şuanda yaklaşık 100 lira,yani yüzde yüzden fazla bir zam var çimentoda.

Aynı şekilde kum fiyatlarında da yaklaşık yüzde yüz oranında bir zam mevcut,demirin fiyatında da yüksek bir artış var.

TAŞLARA YAZI YAZMAK BİLE PAHALI

Mezar taşlarının yazısında kullanmış olduğumuz taşların metrekare fiyatı yine dolar kuruyla kesiliyor. Taşlara yazı yazabilmemiz için şablon çıkarmamız gerekiyor,reklamcıların kullandığı şablondan kullanıyoruz bu şablonların fiyatında bile büyük bir artış var.

İşçilik de çok yükseldi,bugün bir çalışanın günlük yevmiyesi neredeyse 500 lirayı buluyor.

İşin bir de nakliye kısmına gelecek olursak,geçen sene adadan bir kamyon malzemeyi 5000 liraya  getirirken bu sene aynı malzemeyi 18 bin liradan aşağı getiremiyoruz.

Yine aynı şekilde geçen sene 3000-3500 lira civarında yapılan bir mezar bu yıl güncel fiyatıyla 8000-8500 liraya mal oluyor.

EN DÜŞÜK MEZAR 8 BİN!

''Özel modeller hariç tek kişilik mezar için en düşük 8 bin lira ortalama yapılan mezarlar 12 bin,en pahalısı ise 40 bin lira civarı. Dolar kuru,enerji,malzeme fiyatlarındaki artış tüm bunlar göz önünde tutulduğunda geçen yıllara oranla bu sene mezar yaptırmanın maliyeti çok yüksek diyebiliriz'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim