Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 'Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalara başlayacağı müjdesini verdi. Böylece komisyon çalışmalara başlayacak ve temmuz ayında asgari ücrete yapılacak 'ara zam' belli olacak.

Seçim öncesi ise eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, seçim sürecinde asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini söylemişti. Yeni Bakan Vedat Işıkhan ise Kabine sonrası kurmaylarını topladı, bürokratlardan brifing aldı. Asgari ücrete ara zam için bir de anket çalışması yapıldı. Refah payıyla birlikte yüzde 30 zam ön plana çıkarken net ücretin 11 bin 58 lira olabileceği de kulislere yansıdı.

Ancak Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirilmesinin ardından yükselişi hızlanan dolar 23 liranın üzerine çıktı, 500 dolar hedefi için işçi ve işveren nefesini tuttu.

İŞÇİ VE İŞVEREN AYRI DURUMDA

Ekonomik olarak zor durumda olduklarını ifade eden vatandaşlar, asgari ücret artışının kendilerini bir nebze olsa da rahatlatacağını ifade ederken işveren ise işletme olarak zorluğa düşebileceklerini ve bunun ağır gelebileceğini belirtti.

İŞVEREN: ZAM YAPMAK ZORUNDA KALACAĞIZ

Bir vatandaş, "500 dolar bile şu anki şartlarla kurtarmaz temel gıda ihtiyaçlarını karşılamak için. Hükümetimiz de ona göre düğmeye basar diye bekliyoruz" ifadesini kullandı. İşveren ise "Asgari ücrete zam geldiği zaman biz ürünlerimize zam yapıp orada yansıtmayı yapabiliyoruz" dedi.
 

Editör: TE Bilisim