Üst solunum yolu hastalıkları, mevsim geçişinin yaşandığı bu günlerde sık görülmeye başlandı. 'Üçlü salgın' adı verilen; Covid-19, grip ve solunum yoluyla bulaşan RSV nedeniyle pek çok kişi hastaneye başvuruyor. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesinin ise oldukça tehlikeli olduğu söyleniyor.

EN AZ GRİP KADAR BULAÇICI 'RSV'

Üst solunum yolu hastalıkları dendiğinde akla ilk ‘influenza A’ yani ‘grip’ geliyor. Ancak solunum yolu rahatsızlıklarına yol açan tek virüs grip değil. Okul çağındaki çocuklarda görülen, solunum yoluyla hızlı bir şekilde bulaşan ve yetişkinlerde de rastlanılan RSV (Solunum sinsityal virüsü) de en az grip kadar bulaşıcı bir virüs. Yapılan uluslararası analizlere göre, dünyada 'triple epidemi' yani 'üçlü salgın' adı verilen; Covid-19, grip ve RSV virüsünün bu kış çok ciddi şekilde artış göstermesi bekleniyor. Bu üç virüsteki salgının artmasına bağlı sağlık sistemlerinde zorlanmaların yaşanacağına yönelik analizler de bulunuyor.

Bilim Kurulu Üyesi Şener'den 'üçlü virüs' uyarısı: Tırmanış başladı

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gökçe Demir, ''Toplum içinde yaygın bir şekilde dolaşan 3 farklı virüs var. Bir tanesi özellikle çocuk ve bebeklerde çok sık görülüyor. Polikliniğe başvuru sayısında çocuklarda artış var. İnfluenzanın, koronavirüsün ve diğer bu döneme ait adenovirüs, rinovirüs, RSV virüs dediğimiz bu virüslerin hepsinin bir arada olma hali. Anneler de babalar da en az çocuklar kadar bu durumdan etkileniyor Hastane önlerinde yoğun kalabalıklar oluşuyor. Kas, eklem ağrıları, baş ağrıları ve halsizlik görülüyor. Eğer bu hızla gitmeye devam ederse ilaç bulma sıkıntısı da yaşanmaya başlar'' dedi.

Bebeklerde ve çocuklarda koronavirüs (Coronavirüs .. | e-PsikiyatriÇocuğunu hastaneye getiren bir anne ‘’Çocuğumun kulak, burun, boğaz problemi vardı ama öksürükte başlayınca doktora kontrolümüze geldik. Yaklaşık 2 gündür de düşmeyen yüksek ateşi var’’ şeklinde konuştu. Yaklaşık 3 haftadır çocuğunun hastalığının dinmediğini söyleyen bir başka anne ise, ‘’ Okul başladığından beri salgın bir hastalık olduğu için hastalanıyor, sürekli solunum yolu enfeksiyonu oluyor. 3 haftadır ara ara doktora getiriyoruz. İlaç yönünden de sıkıntılar var. O yüzden muadil ilaçlar kullanıyoruz, çocuğum bir türlü iyileşmedi’’ dedi. 

Üçlü virüse 'Tridemi'ye dikkat! Solunum yolu enfeksiyonuna neden oluyor -  Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

Hastane kapısında uzun kuyruklar oluştuğunu ve acillerin dolup taştığını söyleyen bir vatandaş ise, '' Çocukken bile böyle hastalandığımı hatırlamıyorum. 4-5 günde bir hastaneye geliyorum. Ateşim düşmüyor, öksürük bir türlü geçmiyor. Hastaneye geldim ama herkes aynı durumda ve kuyruk oluşmuş durumda. Saatlerdir içeri girmeyi bekliyoruz'' şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim