Ekran Haber'den Başak Bilgin'in haberine göre, Özellikle son yıllarda yoğun strese bağlı olarak çok sayıda insan saç dökülmesi probleminden dert yanıyor. Dermatologlar ise artan saç dökülmelerinin sadece stresten dolayı değil, covid 19 hastalığı geçirenlerin bu süreçte yaşadığı stres ve kullandığı ilaçlardan da dökülebileceği  yönünde olduğu söylüyor. Konuya ilişkin Dermatoloji Uzmanı Mehtap Kıdır  "Covid enfeksiyonu esnasında  kullanılan ilaçlar ve enfeksiyon etkisi ile oluşan yüksek ateş, hastalık geçirdikten sonra saç dökülmesinde artışa neden  olmaktadır. Ayrıca bu süreçte yaşanan yoğun stres bu hastalarda saç dökülmesi oranlarını arttırmaktadır. Stresli durumlar saç tellerinin ömrünü kısaltıp saçın dökülme evresine geçmesine neden olur."

Dermatolog Mehtap Kıdır

"2 AYDAN FAZLA SÜREN SAÇ DÖKÜLMELERİNİN NEDENİ ARAŞTIRILMALI

Hepimiz günde belirli bir miktarda saç telinin (100-150 adet) dökülebileceğini bunun normal olduğunu biliyoruz.  Saçın normal döngüsüne göre, dökülme evresine girmiş saçlar dökülünce yerine hemen yenisi çıkar. Yılda 2-3 kez  2 aydan kısa süren mevsimsel saç dökülmesi olabilir.  Ancak 2 aydan uzun süren saç dökülmelerinin nedeninin araştırılması için bir Dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir. Saç dökülmesinin en sık nedeni kadınlarda demir eksikliği iken erkeklerde  genetik (Androjenik) saç dökülmesidir. Ayrıca pek çok vitamin eksikliği ve hormonal dengesizlikler de saç dökülmelerinin zemininde olabilir.

"YOĞUN STRES SAÇ DÖKÜLMESİNİ ARTTIRIR"

Son dönemde  Covid-19 enfeksiyonu geçirdikten sonra saç dökülmesi yaşadığını ifade eden pek çok hasta Dermatoloji polikliniklerine gelmeye başladı.  Ateşli hastalık ve enfeksiyonlardan yaklaşık 2-3 ay sonrasında saç dökülmesi görülebilir. Covid enfeksiyonu esnasında  kullanılan ilaçlar ve enfeksiyon etkisi ile oluşan yüksek ateş, hastalık geçirdikten sonra saç dökülmesinde artışa neden  olmaktadır. Ayrıca bu süreçte yaşanan yoğun stres bu hastalarda saç dökülmesi oranlarını arttırmaktadır. Stresli durumlar saç tellerinin ömrünü kısaltıp saçın dökülme evresine geçmesine neden olur. 

"HASTALARIN YÜZDE 25'İNDE SAÇ DÖKÜLMESİ OLMAKTA"

Covid sonrası saç dökülmesi ile ilgili yapılan çalışmalara göre hastaların yüzde 25'inde saç dökülmesi olmaktadır.  Benim saçım dökülüyor acaba Covid mi oldum sorularına çokça maruz kalıyoruz,  ancak saç dökülmesi Covid-19 enfeksiyonunun habercisi veya belirtisi değildir. Genellikle enfeksiyondan sonra 2-3 ay içinde başlayan saç dökülmesi aylarca devam edebiliyor. Dökülmeler başladıktan sonra hastalarda ciddi bir panik ve kel kalma korkusunu sık görüyoruz.  Ancak bu dökülmenin geçici olduğu, 2-3 ay sonra  duracağı bilinmeli  ve dökülen saçların tekrar yerine geleceği unutulmamalıdır. Saç eski hacmine 4- 5 ay sonra geri dönecektir. 

"DERMATOLOJİ UZMANINA DANIŞILARAK VİTAMİN VE SPREY KULLANILABİLİR"

Elbette ki enfeksiyon sonrası saç gelişimini destekleyen vitamin, minerallerden (D vitamini, B12, folik asit, Biyotin, çinko, demir) ve proteinden  zengin beslenmek süreci daha da kısaltır.  Ayrıca bu dönemde uygulanacak mezoterapi uygulamaları ve saç köklerini besleyen vitamin ve sprey tarzında ürünler bir Dermatoloji uzmanına danışılarak kullanılabilir.

Editör: TE Bilisim