Türkiye, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsıldı. Asrın felaketinin üzerinden tam dört ay geçerken depremin yaraları sarılıyor. 11 ili vuran felaketle sarsılan tüm Türkiye’de seferberlik başladı. Herkes elini taşın altına koydu. Depremden etkilenen illere çevre illerden koordinatör valiler gönderildi. Görev verilen valilerden biri de Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’ti. Gökmen Çiçek, ilk olarak Elbistan’da ardından Kahramanmaraş ve Adıyaman’da görev yaptı. İlk 10 gündeki değişimi hafızalara kazınmıştı.

YORGUN SAVAŞÇI EKRAN HABER’E KONUŞTU

Depremin yorgun savaşçısı Vali Çiçek, afet bölgesinde gördüğü dayanışma örneklerini Ekran Haber’e anlattı.

Deprem bölgesine gittiğinde gördüğü manzara için “adeta bir kıyamet gibiydi” diyen Vali Çiçek, “Bir kere asrın felaketlerinden biri diyoruz ama asrın felaketiydi. Karlı bir gündü hatırlayın. Ulaşımın kilitlendiği, insanların deprem bölgesine gitmekte zorlandığı… Uykusuzluk, mücadele... Herkeste yoğun bir çaba vardı” dedi.

BM GENEL SEKRETER YARDIMCISINI ŞAŞIRTAN MÜCADELE

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısının deprem bölgesine geldiğini hatırlatan Vali Çiçek, Martin Griffiths’i depremle ilgili söylediklerini aktardı: “Dedi ki ‘dünyada hiçbir ülke böyle bir afetle başa çıkamaz. Türkiye bunu 6 günde nasıl kontrol altına almak için yoğun çaba sarf etti hayranlıkla izliyorum’ demişti.”

"ENTERESAN BİR OLAY VARDI"

“Orada yaşadığım enteresan bir olay vardı” diyerek sözlerine devam eden Vali Çiçek, kendisini duygulandıran olaya ilişkin şunları söyledi: “Oradakilerin birçoğunun; kiminin evladını enkaz altında bıraktığını, kiminin annesini enkaz altında bıraktığını buna rağmen ‘devletimiz bizi çağırıyor’ diye toplantı masasına geldiklerini görmüştük. Ve o an gerçekten duygulanmıştım.”

‘TÜRKİYE BİZE BİR KARABAĞ VERDİ, BEN GİRECEĞİM’

Deprem bölgesinde yürüttüğü çalışmalar sırasında kendisini en çok etkileyen olayın Azerbaycanlı ekibin tehlikeli bir bölgeye girmesi olduğunu belirten Vali Çiçek, o ana ilişkin “Girdikleri an ölebilirlerdi. Buna rağmen ‘Türkiye bize bir Karabağ verdi, ben gireceğim’ diye söylemi beni çok etkilemişti.” dedi.

“JANDARMA BİLE BİLE ORAYA GİRDİ”

Kendisini duygulandıran bir başka olayın kahramanlarının ise jandarma ekipleri olduğunu belirten Vali Çiçek, “Bir de jandarma arama kurtarma ekiplerimizin en tehlikeli yere, binamızın yıkılma tehlikesi olan yerde yüzde yüz yıkılma tehlikesi olan yerde gidip canlı çıkarmaları, bunu bile bile oraya girmeleri çok duygulandırmıştı” diye konuştu.

“BÖLGEYİ AYAĞA KALDIRACAĞIZ”

Deprem felaketinin ardından 7’den 70’e herkes kenetlendi. El ele verilerek yaralar bir bir sarıldı. Afet bölgesinde normalleşme adına bir mücadele içerisinde olduklarını belirten Vali Çiçek, son olarak “Biz çok kısa süre sonra bölgeyi ayağa kaldıracağız.” dedi.

Editör: TE Bilisim