Sonbahar mevsimiyle yalnızca iklim değil, duygular, ruh hali ve enerji seviyesinde de önemli değişimler yaşanıyor. Havaların aniden soğuması ve erken kararması, yatkınlığı olan kişilerde 'kış depresyonu'na neden olabiliyor. Bu durum ise kişinin motivasyonunu düşürerek, isteksizlik ve yaşamdan zevk almama gibi sorunlara da yol açıyor. Araştırmalara göre de kasvetli ve soğuk havalarda arttığı ispatlanan depresyon hali ile ilgili Ekran Haber'e konuşan Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan ve Psikolog Seyra Ekinci önemli açıklamalarda bulundu.

Psikiyatr Dr. Ayhan Akcan;

'DEPRESYONA BAĞLI İNTİHARLARDA ARTIŞ'

"Mevsimsel Depresyon" daha çok güneş ışığının uzun süre olmadığı yerlerde daha çok yaygındır. Canlılarda hareketlilik güneş ışığına bağlıdır. Özellikle üç ay, beş ay gibi güneşin olmadığı kutuplarda depresyona bağlı intiharlarda artış olabilir. 

'HAYATTAN ZEVK ALAMAMA HİSSİ ORTAYA ÇIKAR'

İlk belirti uyku düzensizliği ve uykuya dalamamadır. Ardından zevk almama iştah değişikliği öfkelenme yaygın ağrılar yalnız kalma isteği günlerce eve kapanma çalışamamak.. şikayetleri eklenir. Tedavisi de zordur. Biyonik ve mevsimsel olduğundan .. mutlaka ilaç tedavisi gerekir. Hatta ikili üçlü antidepresan kullanmak zorunda kalınabilir. AVM lerin yaygınlaşması ile mevsimsel kış depresyonunda azalma olmuştur. En azından ev, iş ortamından farklı ortam ve farklı uyaranların olması ile sosyal paylaşım etkileşimleri azaltmıştır

'IŞIK DEPRESYONA UYANIKLIĞI ARTIRIR'

Dirençli , ilaçsız ve uyku şikayeti ön planda olan depresyon hastalarına da ışın tedavisi / uyku deprivasyon tedavisi uygulanır. Kişi belli saatlerde mavi ışığın olduğu kabinlere maksimum iki saat alınır. En az on günlük psikoterapi seanslarına ek olarak uygulanır. Yani ışık depresyonda uyanıklığı artırır.

'TEDAVİ EN AZ 6 AY'

Zaten genellikle depresyon tedavisi en az altı aydır. Psikoterapi de İlk görüşme sonrası kişinin öz bakımını yapması bayansa makyajı olmadan evden dışarı çıkması; sosyalleşmesi istenir.  Ana yaklaşım dışarı çıkmalı, güneşte yürümesi alışveriş yapması işini yapabilmesi istenir.

Psikolog Seyra Ekinci Ekinci;

HORMONLAR ARASI DEĞİŞİKLİK TETİKLENİYOR

Özellikle kış aylarında havaların kararmasıyla beraber melatonin düzeyinde ciddi bir artış gözlemleniyor. Bununla beraber seratonin düzeyinde de düşüş yaşanıyor. Bilimsel olarak bu şekilde ifade edebiliriz. Hormonlar arasında yaşanan değişiklik de bu durumdan kaynaklanmaktadır. Depresyon dediğimiz ruh halindeki mutsuzluk da bu şekilde tetikleniyor.

KADINLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Bu durumdan orta yaş grubu ve kadınlar daha çok etkilenmekte. Gençler daha dinamik oldukları için depresyondan daha az etkilenebiliyor diyebiliriz. Yani 30 yaş ve üzeri bireyler de depresyon ruh halini daha ciddi şekilde yaşayabilmektedir. 

YAZ AYLARINDA ENERJİ YÜKSELİYOR

Yaz aylarında insanların enerji düzeyi yükseliyor, güneş ışığının da vermiş olduğu etkiyle ve gerçekleştirilen aktivitelerin daha fazla olmasıyla beraber problemlerinden uzaklaşıyorlar. 

SICAKLIKLARIN DÜŞMESİ ADAPTASYON SORUNUNU  DOĞURUYOR

Sonbaharın gelişiyle birlikte işlerimize başladığınız yoğun çalışma tempomuzun arttığı bir döneme giriş yapmış oluyoruz. Bu yoğunluk, hava sıcaklıkların düşmesi adaptasyon problemlerini de beraberinde getiriyor. Bu adaptasyon süreci de ruh halinde değişikliklere sebebiyet verebiliyor.

KASVETLİ HAVA EŞİTTİR DEPRESYON

Bununla birlikte dünya genelinde yapılan bir diğer araştırma ise Türkiye genelinde sinirli ve depresyon düzeyi yüksek olan insanların Karadeniz bölgesinde, dünya genelinde de İngiltere’de yaşadığı gözlemleniyor. Bunun sebebinin tam olarak kasvetli ve soğuk havalardan kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Editör: TE Bilisim