Son dönemde yaşları çoğunlukla 16 ile 17 olan gençlerin ve ehliyetsiz araç kullanan sürücülerin araçlarla yaptıkları kazalarda artış görüldü. Bazılarında ölen bir çocuktu, bazılarında ise yetişkin. Sürücülerin kazalarda kendi canlarınıda tehlikeye attığı belirlendi.

ERKEN MÜDAHELE SAYESİNDE ÇOK SAYIDA KAZA ENGELLENDİ!

Öte yandan birçok ilde polisin erken müdahalesi sonucu ehliyetsiz sürücüler kazaya yol açmadan engellendi. Polis bazen yol kontrolünde bazen de şüpheli gördüğü durumlarda durdurduğu araçta ehliyetsiz sürücülerle karşılaştı. Polisin "dur" ihtarına uymayan ehliyetsiz sürücüler ise kovalamacayla yakalandı.

Av. Lerzan Bayram Akdoğan

Kazanın oluşunda kusurlu olmayan ehliyetsiz sürücüleri sadece idari para cezası alacağını belirten Akdoğan, ''Ehliyetsiz araç kullanmak Karayolları Trafik Kanunu’na göre hukuka aykırı bir fiildir ve idari para cezası ile cezalandırılır. Ancak ehliyetsiz araç kullanırken meydana gelebilecek trafik kazalarında bu kişilere doğrudan kusur yüklenmez. Eğer ehliyeti olmamasına rağmen trafik kurallarına aykırı bir davranışta bulunmamış veya kazanın oluşunda kusuru olmamışsa, ehliyetsiz araç sürücüsüne yöneltilecek idari para cezasından başka bir ceza olmayacaktır'' dedi.

Ehliyetsiz sürücü ara sokakta takla attı

''SÜRÜCÜ EHLİYETSİZSE KAZANIN GERÇEKLEŞME ORANI YÜKSEKTİR''

''Bununla birlikte, eğer ehliyetsiz araç kullanan kişi kazada kusurluysa, o zaman taksir derecesi ehliyetli birine oranla kasta doğru ilerleyebilir. Nitekim zaten ehliyetsiz araç kullanımı, trafik kurallarını ve/veya aracı kullanmayı bilmemeye yönelik bir karine oluşturacağından, bir kazanın gerçekleşme oranı oldukça yüksektir ve bunu kabul etmiş demektir'' ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim