Ekran Haberin edindiği bilgilere göre, geçtiğimiz haziran ayında komisyondan geçen ve 1 Temmuz 2022’de yayımlanan "Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'unun 1 Ocak 2023'de yürürlüğe girdi. Ticarette haksız rekabet ve tekelleşmenin önüne geçilmesi amacıyla çıkarıldığı savunulan yasanın, özellikle küresel pandemi döneminde ciddi bir büyüme kaydeden sektörün gelişmesini engelleyeceği ve birtakım belirsizlikleri beraberinde getireceği ifade edilirken, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası'ndan bir açıklama geldi.

ÜYELERİN ŞİKAYETLERİ AKTARILDI

Oda tarafından tapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası devam eden yeni e-ticaret yasasının emlak satış ve kiralama faaliyetleri çevrimiçi pazarına olumsuz etkileri olduğu belirtildi. Bu nedenle ilgili yasanın emlak pazarına olumsuz etkisi olan hükümlerinin yeniden değerlendirilmesi talep edildi. Yapılan açıklamada ayrıca 3 bin 774 üyesi olduğu hatırlatılırken büyük çoğunluğunun pazarda tekel oluşturduğu savunulan ilan sitesi sahibinden.com ile ilgili şikayetler de aktarıldı.

'ALANIN REKABETE AÇILMASI' TALEBİ

Kullanıcılar tarafından sahibinden.com'un üyelik bedeli olarak kullanıcılara fahiş fiyatlar uyguladığı, hakimiyetini kötüye kullandığı iddialarına değinilen açıklamada, "Bu açıdan, makul fiyatlar sağlamak ve kolaylaştırıcı inovasyonların gelişmesi gibi faydalar sağlayacağı için emlak ilan pazarına yeni ve güçlü rakiplerin girmesi ve bu alanın rekabete açılması talep edildi" denildi.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası'ndan yapılan açıklamadan öne çıkanlar şu şekilde:

"Elektronik ticarete düzenleme getiren ve bu alanda faaliyet yürüten firmalara kısıtlama getiren e-ticaret kanunu için, çevrimiçi emlak pazarına olumsuz etki eden ilgili hükümlerin, yeniden değerlendirilmesi talep edildi.

Kanunda yapılan bazı düzenlemelerin emlak satış ve kiralama faaliyetleri çevrimiçi pazarına olumsuz etkileri olduğu ve yürürlükteki mevzuatın çevrimiçi emlak ilan piyasasının rekabete açılmasını önemli ölçüde zorlaştırdığı savunularak, mevzuat maddelerinin gözden geçirilmesi ve gerekirse mevzuat değişikliği yapılması talep edildi.

Büyük çoğunluğunun küçük esnaf olduğu, "Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası", çevrimiçi emlak pazarı içinde yer alarak, daha geniş müşteri kitlelerine ulaşmak amacıyla emlak ilan portallarına üye olup, ilanlarını yayınladığı bilgisine ulaşıldı. Bu amaçla en başta, sektörde uzun süredir hizmet veren ve tekel olduğu bilinen, Rekabet Kurumu tarafından da aşırı fiyattan ötürü defalarca soruşturulan, sahibinden.com adlı ilan sitesinden hizmet aldıkları kaydedildi.

ALAN REKABETE AÇILMALI

Sahibinden.com'un üyelik bedeli olarak kullanıcılara fahiş fiyatlar uyguladığı ve çevrimiçi emlak pazarındaki hakimiyetini kötüye kullandığı, kullanıcılar tarafından savunuldu. Bu açıdan, makul fiyatlar sağlamak ve kolaylaştırıcı inovasyonların gelişmesi gibi faydalar sağlayacağı için emlak ilan pazarına yeni ve güçlü rakiplerin girmesi ve bu alanın rekabete açılması talep edildi."

İNDİRİMİ ENGELLEYEN YASAKLAR MEVZUATTAN ÇIKARILMALI

Yapılan kanun değişikliğinin çevrimiçi emlak pazarına olumsuz etkileri göz önüne alınarak, belirli büyüklüğün üzerindeki ETAHS'lerin; aynı platformda ilan hizmeti sunmasının önüne geçen ilan yasağının, pazara girebilmeleri halinde tanıtım faaliyetlerini engelleyici reklam yasağının ve odamız üyeleri lehine yapılacak indirimleri engelleyen indirim yasağının, belirttiğimiz tüm hususlar göz önünde bulundurularak mevzuattan çıkarılması yönündeki talebimizi Sayın Başkanlığınızın bilgilerine saygılarımızla arz ederiz.” İfadeleri kullanıldı.

Editör: TE Bilisim