Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi Meclis’e geldi. EYT yasa teklifi 2 Şubat Perşembe günü Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda başlanacak.

Emeklilik için prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi (yılı) ve yaş şartı gerekiyordu. Emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan EYT düzenlemesinde emeklilik için gereken 3 şarttan 2’si korunurken yaş şartı kaldırıldı. Yani sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 öncesi olanların emekli maaşı bağlama koşullarından prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi şartları değişmedi.

EMEKLİLİKTE PRİME TAKILANLAR DÖNEMİ

Düzenlemenin detaylarının netleşmesinin ardından EYT’de prim gün sayısı kesinleşti. Daha önce getirilen 4447 sayılı kanun ile getirilen kademeli yaş koşulu EYT düzenlemesi ile kaldırılırken buna karşılık kademeli prim koşulu ise kaldırılmadı. 5 bin güne kendini hazırlayan milyonlara kötü haber geldi. 8 Eylül 1999’dan önce çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki şartları yerine getirerek emekli olabilecek.

PRİM GÜN ŞARTI 5.000-5.975 ARASI

Emeklilikte yaşa takılanlar bu kez yaşa değil ama prime takılacaklar. Yani bir anlamda kademeli emeklilik geliyor. Bazı sigortalılarda prim gün sayısı 5 bin 975 güne kadar çıkıyor. Bazıları 5 bin günle emekli olabilecek, bazıları 5 bin 707 günle bazıları ise 5 bin 975 günle emekli olabilecek.

EYT’DE SSK’LILAR İÇİN KADEMELİ PRİM UYGULAMASI

Örneğin 24 Mayıs 1998 ile 8 Eylül 1999 tarihleri arasında sigorta girişi olup çalışmaya başlayan kadınların emekli olabilmeleri için 5.975 prim güne ulaşması gerekiyor.

24 Kasım 1998 ile 8 Eylül 1999 tarihleri arasında sigorta girişi olup işe başlayan erkekler için de emekli olabilmeleri için gereken prim gün sayısı 5.975 gün olacak.

BORÇLANMA YAPANLARA NE OLACAK?

Düzenleme Meclis’e gelmeden önce pek çok kişi askerlik ve doğum borçlanması yaparak primlerini 5.000 güne tamamlamıştı. Borçlanmaya rağmen primlerini tamamlayamayan EYT’lilerin ise çalışmaya devam ederek prim gün sayılarını doldurmaları gerekecek.

EKSİK PRİM GÜN SAYISI NASIL ÖĞRENİLİR?

Emekli adayları, ne kadar prim ödemeleri gerektiğini ve ne zaman emekli olabileceklerini e-Devlet veya Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) internet sitesi üzerinden öğrenebilir.

E-DEVLET ÜZERİNDEN EMEKLİLİK SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

T.C kimlik numarası ve şifrenizle e-Devlet’e girerek sayfadaki arama kısmına “Normal şartlarda ne zaman emekli olurum?” şeklinde sorgulama yaptığınızda ve ‘sigorta kolu’ ile hizmete başlama tarihi (sigorta başlangıcı) gibi gerekli bilgileri girdiğinizde karşınıza çıkacaktır. Sayfaya erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.

SGK ÜZERİNDEN EMEKLİLİK SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Emeklilik sorgulaması SGK’nın internet sitesi üzerinden de yapılabilir. Sorgulama yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim