Milyonların en çok merak ettiği bir diğer konu da yükselen kiralara karşı hangi adımların atılacağı... Sandık öncesi gelen sinyaller, önemli ipuçları vermişti. İşte fahiş kiraya karşı masada öne çıkan formüller.

UYGULAMA 1 TEMMUZ'DA SONA ERECEK

İki bakanlık sorunun çözümü için düğmeye bastı. Kira tartışmasına kalıcı çözüm için bölgesel kira artışı üzerinde duruluyor. Kirada yüzde 25'lik zam sınırının uzatılması gündemdeyken kalıcı çözümler için de çalışmalar yapılıyor. Adalet Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, geçmişten bugüne Türkiye'de bölge bölge ortalama kira artışlarını mercek altına aldı. Geçen seneye kadar kira artışı TÜFE'ye göre hesaplanıyordu ama fahiş kira artışları kiraya yüzde 25 zam sınırı getirmişti. Uygulama 1 Temmuz'da sona eriyor. Bölgesel artışta ise hedeflenen her bölgenin her şehrin tavan artışının belirlenmesi.

İSPANYA MODELİ

Yüksek konut kiraları Türkiye’de olduğu gibi dünyanın bazı ülkelerinde de gündemde. Artışın önüne geçmek içinse farklı yöntemler devreye alınıyor. İspanya ilk kez konut kiralarına hem üst sınır hem vergi artışı getiriyor. Kira artışına 2023’te yüzde 2, 2024’te yüzde 3 tavan uygulanacak. İki yıldan uzun süre boş kalan evlerin emlak vergileri de yüzde 150’ye varan oranda artırılacak.

ÇÖZÜM OLACAK MI?

Çalışmaya göre bölgesel kira artışı formülüne göre Türkiye'nin 7 bölgesinin enflasyonu kendi içinde değerlendirilecek ve buna göre kira artışına bir sınır çizilecek. İki bakanlığın yaptığı araştırma yakında tamamlanacak.

Yüksek kiraya karşı İspanya modeli ve bölgesel artış çözüm olacak mı bunu da zaman gösterecek.

Editör: TE Bilisim