'Sokak hayvanlarının olası saldırılarına karşı' geliştirildiği ileri sürülen 'Havrita' isimli uygulamaya yönelik tepkiler çığ gibi büyüyor. Sokakta yaşayan hayvanların yerlerini harita üzerinde işaretleyerek hedef gösterdiği iddia edilen 'Havrita' uygulaması, hayvanseverleri ve hukukçuları ayağa kaldırdı. Uygulama üzerinden yerleri işaretlenen çok sayıda canın ertesi gün zehirlendiğini iddia eden hayvanseverler ve ünlüler, sosyal medya hesapları üzerinden yetkililere seslenerek uygulamanın bir an önce kapatılması gerektiği çağrısında bulundu.

Yandaş medya 'Havrita' uygulamasını övüyor ama hayvanseverler tepkili

Konuya ilişkin Ekran Haber'e konuşan hukukçular ve hayvan hakları savunucuları sitenin kapatılmasını isterken suç duyurusunda bulunulacaklarını ifade etti.

DEVLET KÖPEKLERİN BAKIMINI ÜSTLENMEK ZORUNDA!

Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen:

İlk bakışta Türkiye Cumhuriyeti coğrafyasında bulunan başı boş, sahipsiz ve “sokak hayvanı” olarak nitelendirilen köpeklerle ilgili bilgilendirme yaparak ve paylaşarak, sokak köpeklerinden gelebilecek saldırılardan karşı toplumu bilinçlendirmek amacıyla kurulduğu izlenimi veren havrita adlı yer sağlayıcı uygulamasının; insanları karşı karşıya getirdiği, insanlar ve diğer tüm canlılar kadar yaşama hakkı olan sokak köpeklerinin zehirlenerek veya başka türlü öldürülmesine, eziyet ve işkenceye uğramasına yol açtığı, sosyal medya üzerinden tartışmaların büyüdüğü ileri sürülmektedir. Sosyal medyada, bu nedenle hayvanların yaşadığı olumsuzluklara dair paylaşımlarda bulunulduğu görülmektedir. Devletin merkezi idaresi ile taşra teşkilatı ve yerel idareleri; “sokak hayvanı” kavramını ortadan kaldırmakla, özellikle Tarım Bakanlığı ve belediyeler sokakta bulunan tüm köpeklerin bakımlarını ve gözetimlerini yapmakla yükümlüdürler.

HAYVANLARA YÖNELİK OLUMSUZ SÖZ VE DAVRANIŞLARDAN UZAK DURULMALI!

Hayvanların zarar görmesine neden olabilecek söz ve davranış içeren yaklaşımların doğru olmadığını, sokaklarda meydana gelen birkaç hadise ile de köpeklerin öldürülmelerine, eziyet ve işkenceye uğramalarına yönelik algı ve inanç oluşmasına yönelik davranışlardan uzak durulması gerektiğini düşünmekteyiz. Kamusal bir yönü olmayan ve içerdiği paylaşımlar itibariyle de sokağa terk edilmiş, sokakta yaşamak zorunda bırakılan köpeklere yönelik olumsuz davranışların icrasına kapı açtığı söylenen havrita uygulamasına 5651 sayılı Kanunun 8/A maddesi uyarınca son verilebilir.

Başıboş köpekler nereye şikayet edilir? Başıboş köpek haritası çıkardı -  Yeni Şafak

UYGULAMA BEKLENEN YARARDAN ZİYADE ZARAR VERİYOR!

Ayrıca, başı boş köpek haritası olarak adlandırılan havrita uygulamasının ne kadar doğru bilgiler içerdiği ve sokakta en zor şartlarda yaşamlarını sürdürmeye çalışan köpeklerden yöneldiği iddia edilen saldırıların doğruluğu da ayrı bir tartışma konusudur. Bu tür toplumda kutuplaşmalara, suçlarda artışa ve reaksiyonlara sebebiyet veren, Devlet tarafından Anayasa ve kanunlar gereğince yürütülmesi gereken faaliyetlerin, sözde toplumsal duyarlılık ve kamu yararı amacıyla ortaya koyulmaması gerekir. Çünkü asıl değer, sokağa terk edilmiş köpeklerin korunması ve belki de kontrol altına alınması amacıyla kısırlaştırma iken, kabulü mümkün olmayan ve insanları sokak köpeklerine yönelik düşmanlaştırmaya yol açabilecek bu tür uygulamaların doğru olmadığını, beklenen yarardan ziyade zarara sebebiyet olabileceğini belirtmek gerekir.

COĞRAFİ VERİLER İZİNSİZ VE USULSÜZ KULLANILIRSA İDARİ PARA CEZASI UYGULANIR!

Havrita uygulamasında asıl sorun, 7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un 1. maddesinden kaynaklanabilir. Çünkü kamu kurum ve kuruluşları dışında ulusal coğrafi veri matrisinin paylaşımı, erişimi ve kullanılması kesinlikle Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın iznine bağlıdır. Bu iznin verilmesi sırasında ilgili bakanlık ulusal coğrafi veri paylaşım maddesinin kullanılması amacına ve ulusal güvenlikle ilgili hususları dikkate alır, inceler ve buna göre karar verir. Sözkonusu havrita uygulamasında yer alan ve sürekli güncellenen uygulamada Türkiye Cumhuriyeti’nin coğrafi verileri paylaşıldığından, havrita ile ilgili 7221 sayılı Kanun kapsamında hareket edilip edilmediğinin de incelenmesi gerekir, çünkü havrita uygulamasının yer sağlayıcısının açıklamasına göre bu uygulama bir kamu kurum veya kuruluşuna ait değildir. Coğrafi verilerin izinsiz ve usulsüz kullanılması halinde, ulusal coğrafi veri sorumluluğunu düzenleyen 7221 sayılı Kanunun 1. maddesinde öngörülen idari para cezaları uygulanacaktır.

Av. Lerzan Bayram Akdoğan:

Son günlerde sosyal medya aracılığı ile haberdar olduğumuz “Havrita” adındaki uygulama/websitesi sokak hayvanlarını hedef göstermektedir. Ne yazık ki yaşam hakkı bazı kesimler tarafından sadece kendilerinin yaşam hakkı olarak algılanmakta ve başka türlerin yaşam hakkı hiç var olmamışçasına göz ardı edilmektedir.

YAŞAM HAKKININ KUTSALLIĞI BÜTÜN TÜRLER İÇİN GEÇERLİDİR!

Her zaman söylediğimiz gibi yaşam hakkının kutsallığı bütün türler için geçerlidir. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu son değişikle en azından hayvanlara karşı yasaklı davranışların bir kısmını hapis cezası kapsamına sokmuştur. 12. Maddesinde yapılan değişikliklerden biri de hayvanların öldürülmesine yöneliktir ve “… bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldüren kişi altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” şeklinde hüküm altına alınmıştır.

Havrita sokak köpeklerinin katledildiği bir uygulama mı?

HARİTAYI OLUŞTURAN VE HEDEF GÖSTEREN KİŞİLER CEZALANDIRILABİLİR!

Buna göre evcil hayvanları kasten öldüren kişilerin hapis cezasıyla cezalandırılmaları mümkündür. Bununla birlikte haritayı oluşturan ve hedef gösteren diğer kişiler açısından da TCK m. 215 gereği de suçu ve suçluyu övme eylemleri de cezalandırılabilecektir. Şahsen kendim ve benden bunu talep eden kişiler açısından suç duyurusunda bulunacağım. Sonuçta Albert Einstein’ın dediği gibi; “Dünya; kötülük yapanlar değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir.”

Av. Abdullah Adır:

Başı boş köpek mevzusu toplumu ikiye bölmüş durumda. Bir taraf bu hayvanların insanlara saldırarak zarar verdiğini ve yaşam hakkına sahip olmadıklarını savunurken, diğer taraf ise hayvan haklarının sonuna kadar kullanılmasını, saldırı durumunda dahi insanların tedbir amaçlı davranmalarını savunmaktadır.

OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURMUŞ BİR UYGULAMA!

Bu sorun gündemde olduğu müddetçe farklı STK'lar tarafından çeşitli çözümler üretilmektedir. Bahse konu havrita uygulaması iyi niyetli bir şekilde çözüm üretme amacıyla yapılmış fakat sonucu itibariyle olumsuz sonuçlar doğurmuş bir uygulamadır.

Çek elini patili dostlardan Havrita! • Haberton

KANUNLAR VE DÜZENLEMELER AKSAKLIKLARIN DÜZENLENMESİ İÇİN VAR!

Başı boş köpeklerin olduğu yere gidilmemesi gibi bir bilgilendirme insanları paniğe ve dayanağı belli olmayan bir yanlış yönlendirmeye neden olmaktadır. Bu köpeklerin yetkilerden önce tepsit edilerek bir şekilde öldürülmelerini sağlar ise bunun hesabını kim nasıl verecek. Maalesef bir şekilde yapılmayan çözümler her zaman aksaklığa ve çözümsüzlüğe sebep olmuştur. Bu uygulamar yerine sorumlu belediyelere,sadece bu sorundan dolayı ödenek ayrılarak yer tahsisi yapılabilir ya da bakanlıklara ciddi bir yetki verilerek toplumda infiale neden olan bu sorunun hukuki düzenlemesi de yapılarak bir sonuca ulaştırılması gerekiyor. Kanunlar ve düzenlemeler toplumundaki aksaklıkların düzenlenmesi için vardır.

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) başkan yardımcısı Haydar Özkan:

Havrita uygulamasında hedef gösterilen hayvanlar, maalesef birkaç gün sonra oradaki caniler tarafından zehirlenerek katlediliyor. İzmir'de haritanın hedef gösterildiği yerdeki insanlar dahi katledildi, 28 kurşun sıkarak öldürüldü. Antalya Muratpaşa'da havritanın hedef gösterdiği hayvanlar canice zehirlenerek öldürüldü. Ankara İmrahor vadisinde de masum canlar katledildi.

KONUM RESMİ İZİN DIŞI PAYLAŞILAMAZ!

Coğrafi konumları paylaşan bu haritanın kanunun hangi hükümlerine göre bunu paylaşabiliyor ya da paylaşabilmek için nerelerden izin aldı. Her önüne gelen bizim coğrafi bilgilerimizi paylaşabilecek mi? Burada amaç hayvanlar mı yoksa hayvanların dışında farklı bir ülkede hayvanseverlerle hayvan sevmeyenleri karşı karşıya getirmek mi ?

İZİN ALINIP, ALINMADIĞI KONTROL EDİLMELİ!

Kanun gereği ulusal coğrafya veri sorumluluk maddesinde yer alan coğrafi bilgilerin paylaşılması 7021-1 sayın kanun gereği izne tabidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan izin alınıp, alınmadığı kontrol edilmelidir.

Hayvan severler ayakta! Havrita denilen uygulamada köpeklerin yerlerini  işaretliyorlar, ertesi gün zehirliyorlar

GÖNÜLLÜLER CAN GÜVENLİĞİNİZ İÇİN DESTEK İSTEYİN!

Havrita haritası resmen hedef gösteriyor. Hedef gösterdiği yerdeki insanlar ve hayvanlar da buna maalesef maruz kalıyor, daha da ileri bir boyuta geçip katlediliyorlar. Bunun önlenmesi için bu havrita haritasının kapatılması, paylaşım yapanların hakkında soruşturma açılması ve azmettirenlerin adına soruşturma açılmasını yetkililerinden talep ediyoruz. Hedef gösterilen yerlerde besleme yapan gönüllü arkadaşlarımızın, hedef gösterildiği anda bölgenin kolluk görevlilerine bilgi vermesi, orada bulunan hayvanların can güvenliği için destek istemesi gerekiyor. 

HAVRİTA KAPATILMALI!

Bu haritanın kuruluş amacı gerçekten masum sokak hayvanları mı? Yoksa ülkede yurt dışı terör örgütü güdümünde insanları silahlanmaya çağırıp olası bir kaos çıktığında kontrol merkezi olması için mi? Burası araştırılmalı, incelenmeli, ülkenin güvenliği korunması adına insan, hayvan, hiçbir canlının zarar görmemesi adına Havrita kapatılmalıdır. Havrita'nın kullanıcıları, sorumluları ve paylaşım yapanlar hakkında soruşturma açılmasını Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan talep ediyoruz.

'Köpek üretim çiftliği' sahibi Tanju Ünen:

İngiltere, Fransa, İtalya ve Almanya'da sokaklarda başıboş dolaşan köpekler görmek neredeyse imkansız. Ülkemizde de öncelikle yapılması gereken tıpkı bu ülkelerdeki gibi, köpeklerin belediyeler tarafından toplanması, sonrasında kısırlaştırılarak barınaklara bırakılmasıdır. Maalesef ki ülkemizde bu şekilde yapılmıyor. 

BELEDİYELERİN SOKAĞA SALDIĞI KÖPEKLER ÜRÜYOR

Ülkemizde belediyeler köpekleri topladıktan sonra kendi bünyelerinde çalışan veterinerlere teslim ediyor. Sözde o veteriner köpeği kısırlaştırılmış olarak gösterip kulağına bir küpe takıyor. Sokağa salınan  köpekler de kısırlaştırılmadıkları için üremeye devam ediyor.

Editör: TE Bilisim