Ekran Haber’e özel açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ersan Şen, Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarının “Hükümet istifa” sloganlarının ardından 6222 sayılı kanuna dayanılarak soruşturma açılması ve seyirden men tedbirlerini değerlendirdi.

“DÜNYA EL ÜSTÜNDE TUTUYOR”

Tribünlerdeki taraftarların sahaya şişe, çakmak veya taş atmadığının altını çizen Ersan Şen, taraftarların çocuklar için sahaya oyuncak attığını belirterek bu davranışın “bu nasıl bir duyarlılık, etkinlik ve birlik beraberlik duygusunun ortaya çıkarılması, gösterilmesi” denilerek dünyada el üstünde tutulduğunu söyledi.

“BENDEN OLMAYAN SOPA GÖSTERMEK KAYBETTİRİR”

Dünyada el üstünde tutulan bu duyarlı davranışın aksine otoritenin Fenerbahçe ve Beşiktaş’a 622 sayılı kanunun uygulanmasının doğru olmadığını ve bazı spor kulüplerinin açıklamalarının ‘tam siyasi’ olduğunu ifade eden Ersan Şen, açıklamalarının devamında “Türkiye Cumhuriyeti’nde spor ile siyasetin iç içe geçmesi yeni değil. Bence ‘demokratik hukuk devleti oldum’ veya ‘ben böyleyim’ diyerek yola çıkıp da senden olmayana kamu otoritesine karşı gelene, itiraz edene, duyarlılık gösterene deyim yerindeyse ‘sopa göstermek, baskılamaya çalışmak’ bunların hepsi kaybettirir.” ifadelerini kullandı.

‘TEK DOĞRU BENİM SÖYLEDİĞİMDİR’ ANLAYIŞINA TEPKİ

‘Sadece benim söylediğim, konuştuğum doğrudur’ anlayışıyla hareket edilmesine tepki gösteren Ersan Şen, “21. yüzyılın üçüncü 10 yılında Türkiye Cumhuriyeti böyle mi yol alacak? Böyle mi biz dünyaya örnek olacağız?” dedi.

“HUKUKUN İSTENİLDİĞİ GİBİ UYGULANDIĞINI GÖSTERİYOR”

Olaya farklı bir açıdan yaklaşarak tribünlerden hükümetin aleyhine değil de lehine tezahürat yapılması veya tribünlerin muhalefete yönelik eleştiriler gelmesi ve küfür edilmesi halinde ise 6222 sayılı kanunun ve eleştirilerin gündeme gelmeyeceğini, uygulanamayacağını söyleyen Ersan Şen, “Bu da hukukun nasıl istenildiği gibi uygulandığını gösteriyor” dedi.

FENERBAHÇE TARAFTARI DİYOR Kİ…

Fenerbahçe taraftarının söylediğinde bir duyarlılık ve gereklilik olduğunu söyleyen Şen, “Gördüklerine ve yaşadıklarına göre değerleniyorlar. Diyorlar ki ‘Siz, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremlerden sonra müdahalede geç kaldınız. Kızılay’ımız çadırda geç kaldı. Yapmaması gereken faaliyetlerde bulunduğunu anladık, gördük’ diyor. Ayrıca diyor ki ‘bu kadar ölüm olmamalıydı. Bu tedbirlerin şimdiye kadar çoktan alınması lazımdı’. Yani yıkıldık, bu kadar öldük, haydi inşaat yapalım, haydi kira parası dağıtalım haydi harçlık dağıtalım… Bunlar çözüm değil. Ben bunları çözüm olarak görmüyorum’ diyor.” ifadelerini kullandı.

SORUŞTURMALAR VE SEYİRDEN MEN HUKUKİ Mİ?

Bu açıdan bakıldığında Fenerbahçe taraftarlarına yönelik 6222 sayılı kanundan soruşturma açılması, seyirden men tedbirlerinin uygulanmasının hukuki olarak kanunilik ilkesi karşısında yerinin olmadığını ve taraftarların protesto haklarını kullandığını belirten Ersan Şen, “Protesto haklarını kullandıkları için Anayasa güvencesi altındadır. Yani beğenmezseniz, hoşunuza gitmese bile bu insanların bu şekilde engellenmemesi lazım.” dedi.

ÜNİVERSİLETERİN KAPANMASINA ELEŞTİRİ

Ersan Şen ayrıca, deprem felaketinin ardından hükümetin üniversitelerde yüz yüze eğitimin sonlanmasına yönelik eleştirilerde bulundu. Pandemi sonrası yaşanan stres bozukluğunun ardından öğrencilerin okullara alıştırılarak akademiye kazandırıldığını vurgulayan Şen, pandemi sonrası eğitim-öğretimde edinilen kazanımların ayakta tutulması gerektiğini belirtti. Depremlerin 70 vilayeti etkilemediğini belirten Şen, depremzedelerin barınma sorununu çözme gerekçesiyle bilimsel olarak tartışılmadan ‘yaptım, oldu’ anlayışıyla üniversitelerin kapanmasına tepki gösterdi.

NE OLMUŞTU?

Fenerbahçelilerin 25 Şubat’taki Konyaspor maçı boyunca “Hükümet istifa” diye slogan atması gündem olmuştu. 27 Şubat’ta da İnönü Stadyumu’nda Antalyaspor’u konuk eden Beşiktaş’ın tribünlerinden “Hükümet istifa” sloganı yükselmişti.

Editör: TE Bilisim