Ekran Haber'den Başak Bilgin'in Haberine göre, Türkiye'nin ilk karaciğer naklini yapan Kalayoğlu'nun başarısı, Türkiye’den dünyaya yayıldı. Kalayoğlu, Dünyanın en başarılı ilk 20 cerrahı listesine giren iki Türk hekimden biri oldu.

Sayısız başarı ve ödülle hayatını dolduran Prof. Dr. Münci Kalayoğlu’nun adı Koç Üniversitesi Organ Nakli Merkezi’ne verildi.

DUYGU DOLU ANLAR YAŞANDI!

Münci Kalayoğlu, adı verilen organ nakli merkezinin açılışında kurdeleyi kesti. Açılışta duygu dolu anlar yaşanırken, Eşi Belkıs Kalayoğlu, oğulları Sinan ve Murat Kalayoğlu’nun yanı sıra hekim dostları ve öğrencileri onu bir an olsun yalnız bırakmadı.

82 yaşındaki Kalayoğlu, “O kadar çok iyi doktor var ki bizim yaptığımız tek şey onların peşinden koşmaktı. Neticede bugüne geldik. Bana yaşatılan bu gururdan dolayı çok mutluyum” diye konuştu. 

Prof. Münci Kalayoğlu ameliyat yaparken ameliyat oldu!

''İŞİMİ HEP SEVEREK YAPTIM''

“Ben cerrahiyi çok seviyorum. Bana inanılmayacak bir ferahlık veriyor. Hasta olarak gelen birinin yürüyerek hastaneden çıkması inanılmaz bir his. Aynaya baktığımda iyi bir şeyler yaptığımı düşünüyorum” dedi.

Eşi Belkıs Kalayoğlu, “Cerrahi, o kadar candan o kadar sevdiği bir meslekti ki. Telefonundaki resimlere baksanız iki üç aile fotoğrafı görürsünüz, kalanı hep karaciğer resimleri. Hastalarını ciğerlerine bakarak tanıyordu. Meslek aşkını başka türlü anlatamazdım” diye konuştu.

Aksoy, Erdal M(ehmet) - VKV

Koç Üniversitesi Hastanesi Medikal Direktörü ve Başhekimi Erdal M. Aksoy

Organ nakli, sağlık kuruluşları için çok önemli ve onlara prestij katan, aslında herkesin uğraşmak istemeyeceği, çok emek gerektiren bir durum. Burada çalışacağınız ekibin de çok iyi olması gerekiyor. Dolayısıyla Koç Üniversitesi'nin, hastanesinin kuruluşundan sonra en önemli mihenk taşlarından bir tanesi Dr. Erhan Bulutcu'nun önderliğinde kurulan organ nakil merkezidir. Bu noktada da Türkiye'nin yetiştirdiği, çalışabilecek en önemli isim Prof. Dr. Münci Kalayoğlu'dur. Kalayoğlu ile birlikte 2018'in Eylül ayından beri, 2 yıllık kovid sürecine rağmen 400'e yakın karaciğer, 200'e yakında böbrek nakli gerçekleştirdik. Münci hocaya ve ekibine buraya verdikleri destek ve kuruma kattıkları artı değer için hem kurumum hem de şahsım adına çok teşekkür ediyorum. 

Prof. Dr. Bingür Sönmez kimdir, nerelidir ve kaç yaşında? Korona  açıklamasıyla gündem olduProf. Dr. Bingür Sönmez

“EFSANE BİR İSMİ KONUŞUYORUZ”

Prof. Dr. Bingür Sönmez, “Bugün burada efsane bir ismi konuşuyoruz. Dünyanın en mütevazı insanı. Bir gün yoğun bakım girişinde bir hasta yakını yoğun bakım gömleğini giymeye çalışıyordu. Münci Hoca yanından geçerken hasta yakınının gömleğini arkadan bağladı ve gitti. Hasta yakını şaşırdı. Ben de oradaydım. Hasta yakınına ‘O kimdi biliyor musunuz, dünyanın en iyi cerrahı’ dedim.

Prof. Dr. Aydın Türkmen | Koç Üniversitesi Hastanesi

Prof. Dr. Aydın Türkmen

''DÜNYA ÇAPINDA BİR CERRAH''

Bir diğer meslektaşı Prof. Dr. Aydın Türkmen, “Dünya çapında bir karaciğer cerrahı. Kendini dünyaya kanıtlamış bir isim. Görüşleri, ileriye yönelik projeksiyonları açısından gerçekten hayranlık uyandırıcıydı” diyerek Kalayoğlu hakkındaki düşüncelerini paylaştı.

KALAYOĞLU’NU OĞULLARI ANLATTI

Oğulları Sinan ve Murat Kalayoğlu da babalarının yanından ayrılmadı.

''GURUR DUYUYORUZ''

Sinan Kalayoğlu “Çok başarılı bir doktor o kesin ama belki daha önemlisi çok iyi bir insan. İyi bir baba. Tahminim doktorluğunda da bunu gösteriyor” dedi. Murat Kalayoğlu ise “Bize çaba gösterdiğini, yorulduğunu çok göstermedi. Çünkü çok severek yaptığı bir işti. Sabahın ikisinde gelirdi ama gözleri gülerdi, babamızla gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Münci Kalayoğlu'na Tıp Bilim Nişanı - Yeni Şafak

Prof. Dr. Münci Kalayoğlu kimdir?

Kalayoğlu, Cumhuriyet Savcısı babanın ve ilkokul öğretmeni bir annenin oğlu. Ankara’da doğmasına rağmen babasının mesleğinden dolayı pek çok şehirde yaşadı. 1963 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde İhsan Doğramacı’nın asistanı olarak genel cerrahi eğitimi aldı. Ardından New York Mount Sinai Tıp Fakültesi’nde 1967-1968 yılları arasında cerrahi stajı yaptı. Daha sonra Pittsburg Çocuk Hastanesi’nde çocuk cerrahı alanında uzmanlık yaptı.

9 ay boyunca laboratuvarda köpeklere nakil yaptım -

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanında köklü değişiklikler yapan ve dünya çapında “Yaşayan En Yenilikçi 20 Çocuk Cerrahı” arasında gösterilen Prof. Dr. Münci Kalayoğlu, karaciğer yetmezliği olan yetişkin ve çocuk hastalarda, karaciğer naklini rutin ve kabul edilir bir tedavi olarak tıp dünyasına kazandırdı. Pediatrik tıp alanında yeni bir dönem başlatan Prof. Dr. Kalayoğlu, bu başarısı sayesinde dünyada pek çok çocuğun hayatını kurtardı. ABD’de Wisconsin Üniversitesi’nde Karaciğer Nakli Programı’nı kuran bilim insanı, yaklaşık 25 yıl boyunca bu bölümün başkanlığını yürüttü.

Prof. Dr. Münci Kalayoğlu

Dünyanın en önemli çocuk ve genel cerrahlarından biri olan Dr. Kalayoğlu, Wisconsin’deki ilk karaciğer nakli, ilk küçültülmüş (erişkinden çocuğa) karaciğer nakli, ilk “cluster" (karındaki tüm organların) nakli, erişkinden erişkine ilk canlı karaciğer nakli, ilk çocuk karaciğer nakli ve eyaletteki hasta en küçük yaştaki çocuğa karaciğer nakli de dahil olmak üzere 1.500’ün üzerinde nakil gerçekleştirdi. Wisconsin eyaletinde ilk ve tek siyam ikizlerinin ayrılması ameliyatını da başarıyla sonuçlandıran  Prof. Dr. Kalayoğlu, aynı zamanda klinik karaciğer nakillerinde  Belzer UW organ koruma sıvısının kullanılmasına da öncülük etmiştir.

2006 yılında Türkiye’ye dönmesinin ardından Prof. Dr. Kalayoğlu, kuracağı yeni Organ Nakli Merkezi için ABD’de eğitim görmüş iki organ nakli cerrahını ekibine dahil etti. Birlikte 12 yıllık bir çalışmanın ertesinde dünyaca ünlü bilim insanımız, Koç Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ni kurmaları için bu iki cerraha mentorluk yaptı.

Editör: TE Bilisim