İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından 3 Mart 2020 yılında, başta Esenyurt olmak üzere İstanbul’un bazı ilçelerinde inşaat firmalarına ait projeleri tehdit ve gasp yoluyla yağmalayan bir suç örgütüne yönelik başlatılan soruşturma sonucunda operasyon düzenlenmişti. Operasyon sonucunda tutuklanan çete lideri M.A ile örgüt üyeleri hakkında savcı tarafından hazırlanan iddianame tamamlandı. Çete lideri M.A ile birlikte 82 kişinin şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, çeteye yönelik yürütülen soruşturma, şikayetçi müştekiler ve şüphelilerden alınan ifadeler sonucunda inşaat çetesine yönelik çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

HER ŞEYİN BAŞLANCI

Elebaşı M.A.’nın, 2016 yılında bir inşaat firması tarafından faaliyete başlayan inşaat projesinde, arsa sahibi A.E isimli şüphelinin payına düşen daireleri satmak üzere işe başladığı tespit edildi.

ORTAK ŞİRKETİN KASASINI BOŞLATTI

Proje sürecinde firma ortaklarından E.H. isimli şüphelinin inşaat projesinden elde edilen gelirleri, kişisel harcamaları için kullandığı ve elde ettiği maddi geliri işe soktuğu kişiler üzerinden kaçırarak şirketin kasasını boşalttığı belirlendi.

ŞİRKETİ YAĞMALADI

E.H’nin şirketi zarara sokmasının ardından hisselerini bir diğer ortak olan F.Ç’ye devretmesinden sonra, arsa sahibinin dairelerinin satışından sorumlu olan şüpheli çete lideri M.A’nın yanında bulunan şahıslarla birlikte F.Ç’ye karşı suç içerikli faaliyetler gerçekleştirerek şirketi yağmaladığı tespit edildi.

Şirketin yağmalanmasının ardından çete lideri ve birlikte hareket ettiği şahıslar firma sahibi FÇ, firma sorumluları ve müşterileri ve F.Ç’nin projeden kaynaklı iltisaklı olduğu kişilere karşı çeşitli suçlar işlediği iddianamede yer aldı.

‘MAĞDURLARIN YANINDA İŞ İNSANI POZU’

İnşaat çetesine ilişkin iddianamede bir ayrıntı dikkat çekti. Şüpheli örgüt lideri M.A’nın, kendini “bölgenin en iyi emlakçısı”, “haksızlığa, hukuksuzluğa izin vermeyen”, “on binlerce vatandaşın ev satın aldıkları firmaların, konut sektöründe yaşanan durgunluktan etkilenerek iflas etmesi yüzünden binlerce konut mağdurunun yaşadıkları problemleri gidermek için harekete geçen iş insanı” şeklinde tanıttığı ancak yapılan çalışma sonucunda çete liderinin “Tasarlayarak Ateşli Silahla Kasten Yaralamaya Azmettirme, Rüşvet, 6136 S.K.M., Yağma, Dolandırıcılık, Tehdit, Kasten Yaralama, Suça Azmettirme, Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığını Aklama, Resmi Belgenin düzenlenmesinde sahtecilik” suçlarına karıştığı belirlendi.

5 KADEMEDEN OLUŞAN ÖRGÜT YAPISI

Koruma Grubu: Örgütte çete lideri M.A’nın güvenliğinden sorumlu olan ve özellikle emekli kolluk kuvvetlerinden seçilen ‘koruma grubu’nun güvenlik dışındaki ikinci görevinin ise ikili ilişkiler ve rüşvet yoluyla sorunların çözülmesinde yer aldığı tespit edildi.

Tetikçilere Tedarik Sağlayan Grup: Örgütün en önemli ve en gizli üyelerinden oluşuyor. Tetikçi bulan ve silahlı eylemleri planlayan grup.

Üçüncü Grup: Örgütü oluşturan üçüncü grubun belediye ve mali konularda işinin ehli kişilerin yer aldığı anlaşılmıştır.

Dördüncü Grup: dördüncü grubun geneli itibari ile çete lideri M.A’nın akrabalarından oluşuyor.. Bu grubun amacının kişilere ve mal varlığına karşı işlenen suçlara iştirak etmek veya suçtan kaynaklanan mal varlığının aklanması sürecini organize ettikleri tespit edildi.

Beşinci Grup-Aklama: Örgütü oluşturan beşinci grup suçtan kaynaklanan mal varlığının aklanması sürecini organize eden, müşterilerle direkt irtibat kuran, üzerlerinden taşınmaz tapularının devri gerçekleşen, yeri geldiğinde suça iştirak eden veya örgütün suçtan zarar görmemesi için yanıltıcı beyanlarda bulunan üyelerden oluştuğu tespit edildi.

Editör: TE Bilisim