6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen ikiz depremlerin yaraları sarılmaya devam edilirken afet bölgesindeki binalar incelendikçe ortaya çarpıcı sonuçlar geliyor. Son raporlara göre pek çok binada ‘Suriye demiri’ kullanıldığı ortaya çıktı.

ESKİ BİNALARDA SURİYE DEMİRİ KULLANILMIŞ

Rapora göre; özellikle Hatay’da yapılan binaların çoğunda Türk yapımı demir kullanılmadığı, Suriye’ye yakın olduğu için oradan getirilen demirlerin kullanıldığı tespit edildi.

SURİYE DEMİRİ NEDİR?

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Doktor Mustafa Kumral, binaların yıkılmasına neden olan ‘Suriye demirine’ ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘Suriye demiri’ tanımını kendisinin kullandığını ve bu tanımın Suriye’de üretilen teknolojisi düşük demiri ifade ettiğini belirten Mustafa Kumral, “Biz İTÜ olarak 170’ten fazla akademisyenle bölgeye defalarca gittik. 2000 öncesi yapılmış binalarda Suriye’den geldiğini söyledikleri demirlerin kullanıldığını bize ifade ettiler” dedi.

“YERLİ DEMİR KADAR KALİTELİ DEĞİL”

Ereğli, Karabük, İskenderun’da çok kaliteli demirler üretildiğini belirten Profesör Kumral, Suriye’deki demirlerin yerli demirler kadar kaliteli olmadığını söyledi.

İTHAL DEMİRLER GENELDE SORUNLU

Hatay’ın yakınlarında İskenderun Demir Çelik fabrikası olmasına rağmen Türk malı yerine Suriye’den ithal edilen demirlerin şantiyelerde kullanıldığını söyleyen inşaat mühendisi Cem İmirze ise sadece Suriye demiri olarak düşünülmemesi gerektiğini belirterek “İthal alınan demirlerde genelde istediğimiz çekme oranını yakalayamıyoruz” dedi.

UCUZ DİYE KULLANILMIŞ

Demir için her 30 tonda bir yapı denetim firmalarının gelip örnek aldığını belirten İmirze, dayanıklı çıkmayan demirlerin inşaatta kullanılmasına izin verilmediğini söyledi.

Yerli demir ile ithal demir arasında çok küçük bir farkın olduğunu belirten İmirze, “Taş çatlasın yüzde 5’lik bir kar için zamanında müteahhitler ithal demiri almışlar, insan canını hiçe saymışlar” dedi.

Editör: TE Bilisim