İnstagram ergenlik çağındaki gençleri ve çocukları korumaya yönelik yeni kararını değerlendiren Psikolog Betül Aydınaydoğdu ve  Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Yalova temsilcisi Kahraman Memiş Ekran Haber'den Başak Bilgin'e özel açıklamalarda bulundu.

"MOLA VER" MESAJI GELECEK
Instagram'ın yeni kararına göre; platformda aralıksız 10, 20 ya da 30 dakika geçiren kullanıcılardan da mesajla biraz ara vermeleri istenecek ve kullanıcılara sosyal medyaya alternatif olarak yürüyüşe çıkmak, nefes egzersizleri yapmak gibi aktivitelere yönelebilecekleri söylenecek. Türkiye'de çocukların ve gençlerin Instagram'da geçirdiği sürenin uzunluğuna ve sosyal medyada kişinin kontrolü kaybettiğine dikkat çeken uzmanlar 'Mola ver' uyarısının doğru bir uygulama olup tek başına yeterli olamayacağını belirtiyor. 

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Yalova temsilcisi Kahraman Memiş:

"INSTAGRAM, HATASININ FARKINDA"
Türkiye'nin dünyada Instagram kullanımında Amerika'dan sonra ikinci sırada olduğunun olduğunun altını çizen USMED Yalova Temsilcisi Kahraman Memiş, Instagram'ın insanların merak duygusunu kullanarak bağımlılık yaptığını vurguladı. Instagram'ın bozulan imajının farkında olduğuna değinen Kahraman Memiş, ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada'da bugün, diğer ülkelerde ise yılbaşında aktif olacak 'Mola Ver' uyarısının başarılı olup olmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğimiz belirtti.

"İNSANLAR DİJİTALDE KONTROLÜ KAYBEDİYOR"

İnsanların sosyal medya uygulamalarını kullanırken kontrolü kaybettiğine dikkat çeken Kahraman Memiş, "Instagram'ın insanları bilinçli olarak bağımlı yaptığına dair çalışmalar ve yargılamalar var. İnstagram bunun önüne geçmeye çalışıyor. Yani bu yargılamalardan dolayı bakın "Ben kullanıcıları düşünüyorum, onları bilerek bağımlı yapmıyorum" söylemini kanıtlamak için böyle bir işe girişiyor." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE'DE BAŞARILI OLACAK MI?

'Mola Ver' uyarısının Türkiye'de başarılı olup olmayacağı konusunda çıkarımda bulunan Kahraman Memiş, "Kullanıcıların bilinçlendirilmesi ve bir dijital medya okuryazarlığının bir şekilde insanlara anlatılması gerektiğini düşünüyorum. Her ne kadar bu çok başarılı olmasa bile uygulama olarak doğru bir uygulama ve başarılı olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

Psikolog Betül Aydınaydoğdu: 

"SOSYAL MEDYA KİŞİLERARASI İLİŞKİLERİ OLUMSUZ ETKİLEBİLİYOR"

Ergenlerin sosyal medya aracılığıyla birbirleriyle kurdukları iletişimin sayısı, süresi ve yoğunluğunun her geçen gün arttığına dikkat çeken Psikolog Betül Aydınaydoğdu, şunları söyledi: "Sosyal medyanın ve internetin doğru ve sağlıklı kullanımı ergenlere eğitsel, kişisel, sosyal alanlarda yarar sağlarken, yanlış ya da aşırı kullanımı ergenlerin kişisel ve akademik hayatlarını, kişilerarası ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilmektedir.Aynı zamanda bireyler arasında yaygın olarak kullanılan sosyal medya iletişiminin olumsuz diğer bir yönü sosyalleşmenin aksine, kişilerde yabancılaşma ve yalnızlık olgusunu ortaya çıkarmasıdır."

"FİZİKSEL ŞİKAYETLERE YOL AÇABİLİYOR"

Farklı bir bakış açısıyla, sosyal medyanın yoğun bir şekilde kullanımı bireylerde; gözlerde yanma, boyun kaslarında ağrı ve sertleşme, beden duruşunda bozukluk, elde uyuşukluk ve halsizlik gibi fiziksel şikayetlere; akademik başarıda düşüş, kişisel, aile ve okul sorunları, zamanı idare etmede başarısızlık, uyku bozuklukları, yemek yememe, aktivitelerde azalma ve internet arkadaşları dışında izolasyon gibi sosyal alanda görülebilen şikâyetlere neden olmaktadır. Bu nedenle sosyal medyanın ergenlerin dersleri ve arkadaş ilişkilerine yönelik etkisine ilişkin görüşlerinin incelenmesi hem sosyal medyanın arkadaş ilişkilerinde ve akademik anlamda etkili bir biçimde kullanılması hem de bu konudaki olası zararlarının önüne geçilmesi konusunda önem arz etmektedir.

Editör: TE Bilisim