Ekran Haberden Başak Bilgin’in haberine göre, İstanbul Güngören'de eşine az rastlanır bir olay yaşandı. Parktaki kuşlara yem veren hayvansever B.O, kendisine atılı suçtan dolayı mağdur olduğunu belirterek hukuk mücadelesi vereceğini söyledi. Hukukçulardan Prof. Dr. Ersan Şen, Av. Tuğba Talu, Av. Ejder Demir ve Av. Mahir Fuat Metin konu ile ilgili Ekran Habere özel açıklamalarda bulundu. 

Zabıtadan “Çevreyi Kirlettin” Cezası!

İddiaya göre, Hayvansever kadın evinin yakınlarındaki 15 Temmuz Şehitler parkında bulunan kuşlara yem vermek için dışarı çıktı. Ancak yoldayken elindeki yem poşetlerinden biri düşerek patladı. O esnada oradan geçmekte olan bir sivil zabıta, kadına "yerleri kirlettiği" gerekçesiyle 430 liralık ceza kesti. Olaydan sonra derdini belediyeye kadar çıkarak anlatan kadın, verilen 430 liralık cezayı ödemek durumunda kaldı.

İyiliği Cezasız Kalmadı!

B.O,  Ekran Habere özel yapmış olduğu özel açıklamada: “Her gün uygun olduğum saatlerde evimin yakınındaki parklara giderek, sokaklardaki hayvanlara yem ve mama dağıtarak bakımlarını yapıyorum. O günde Güngören'de bir parka gittim. Elimde iki paket buğday vardı. Birini yere düşürdüm. Her yere saçıldı ama zaten güvercinlere vereceğim için geri toplamadım. O esnada sivil zabıtalar geldi buralara küflü ekmek atamazsın dedi. Ben de buğday attığımı söyledim ama ikna olmadılar.

''Biz Bakmazsak 24 Saat Bile Dayanmazlar''

Çevreyi kirletme cezası olarak 430 TL para cezası kestiler. Normal zamanda da ben buğdayı yere döktüğüm anda zaten bitiyor. Yani kirlenen bir şey yok ki. Kuşlar zaten yiyor aç oldukları için. Çok üzüldüm sanki  illegal bir suç işlemişim gibi. Bir türlü derdimi anlatamadım. Bu soğuk kış gününde bunlara biz bakmazsak, onlar açlıktan ölür yani yirmi dört saat bile dayanamazlar. Adaletin yerini bulmasını istiyorum.” İfadelerini kullandı. 

Hukuk Camiası İkiye Bölündü!

Prof. Dr. Ersan Şen

“Yasaya Uygun Verilen Bir Emir Yok”

 “Meydanda kuşlara yem dağıtan kişinin çevreyi kirletme kastı bulunmamaktadır. Kararın hatalı olduğu görülmektedir. Öncelikle emrin kanuni dayanağının olması ve cezasının da kanunda gösterilmesi gerekir. Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesinin tatbik edilebilmesi için, öncelikle bu maddede aranan şartların gerçekleşmesi gerekir. Ortada yasaya uygun verilen bir emrin bulunduğunu düşünmüyorum. Kanuni dayanağı olmayan idari suç ve cezanın hukuka aykırı olduğunun kabulü ile para cezasının iptali gerekir ayrıca; kuşların beslenmesi sağlıklı ve düzenli bir çevrede yaşama hakkının gereği olduğu gibi, yerleri, çevreyi, insanların üstünü kirletmekten çok daha üstün bir amaca hizmet eder. Canlıların korunması, gözetilmesi esastır. 

“Verilen Ceza Hatalı”

İstanbul’un güzellik sembollerinden olan kuşların herkes tarafından korunup beslenmesi gerekir. Anladığım kadarıyla; kuşlara yem atmak suretiyle yerlerin kirletildiği, ayrıca öğrencilerin üstlerinin kirletildiği söylenmektedir ki, bunun kabulü mümkün değildir çünkü atılan her yem kuşlar tarafından yenmektedir. Kuşların çevreyi kirlettiği de söylenemez çünkü onlar doğal yaşamın vazgeçilmez varlıklarıdır. Kuşlara yem dağıtan kişiye verilen cezanın sadece yasal temelden değil, amaç yönünden de hatalı olduğunu düşünüyorum.

Av. Tuğba Talu

“Zabıta Ekipleri Suçüstü Yapmış”

“Yerinde verilen bir karar olmuş, şayet düzenli olarak oraya gidiyor ve yem bırakıyor ise kuşlar öğrencilerin ve öğretmenlerin bulunduğu alana hücum etmek ve dışkı bırakmak suretiyle öğrenci ve öğretmenleri rahatsız etmekte. Kuvvetle muhtemel hayvansever kişi şikayet edildiği için zabıta ekipleri olay yerine gelerek suçüstü yapmıştır. Yoksa torbasında yem taşırken oraya tesadüfen dökülmüş ve spontane bir şekilde okulun orada olduğunu düşünmüyorum.

''Belediyenin Kararı Yerinde”

Doğadaki hayvanları beslemenin belediye ile işbirliği içinde yapılması gerekmekte. Her vatandaş kafasına göre bir uygulama yapar ise vatandaşın öngöremediği iyilik akımı başka türlü zararlar meydana getirmekte. 5326 sayılı Kabahatler Kanununun ''Emre aykırı davranış'' başlıklı 32 nci maddesinde; ''Yetkili makamlar tarafından adli işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idari para cezası verilir.”diye konuştu. 

Av. Ejder Demir

''Bu cezanın herhangi bir yasal dayanağı bulunmamaktadır''

“Zabıta görevlileri tarafından çevreyi kirletme nedeniyle kesilecek cezanın yasal dayanağı Kabahatler Kanunu madde 41’dir. Bu maddeye göre evsel atık ve artıkları, bunların toplanmasına veya depolanmasına özgü yerler dışına atan kişiye, idari para cezası kesilir. Bireysel atık ve artıkların atılması halinde de bu hüküm uygulanır. Habere konu olayda güvercinleri besleyen bir vatandaşa çevreyi kirlettiği gerekçesiyle zabıtalar tarafından idari para cezası kesilmiş. Nitekim kendisine ceza kesilen kişi, çevreyi kirletmemekte olup hayvanları beslemektedir ve güvercin yemlerini atık ya da artık olarak değerlendirmek kesinlikle mümkün değildir. Kanun amacına aykırı bir yaptırımdır. Dolayısıyla söz konusu cezanın iptali gerekmektedir.

Av. Mahir Fuat Metin

“Karar Keyfi Olarak Verilmiştir”

 “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre kuşlar yabani hayvan olarak sayılmaktadır. Dolayısıyla yine aynı Kanunun 4. Maddesinin (F) bendine göre yabani hayvanların yaşama ortamlarından koparılmaması gerekmektedir. Bilindiği üzere kuşların yaşam alanları ise karada yaşayan hayvanlara nazaran daha geniş daha özgür bir şekilde yorumlanmalıdır. Söz konusu olayda açıkça görülüyor ki  hanımefendi kuşları kendi doğal yaşam alanında beslemiştir. Ve  buğday gibi etrafa hijyenik açıdan zarar vermeyecek katı bir besinle beslemiştir. Fakat buna rağmen belediye görevlilerince hakkında yerleri kirletmekten dolayı para cezası verilmiştir. Bu hukuken geçerli olmayan keyfi bir karardır. Gerekçeli kararda ise  kuşlara yem olarak verilen bu buğdayın öğrencilerin üstünü kirlettiğinden bahsedilmiştir.  Kuşlara verilen yemin saniyeler içerisinde kuşlar tarafından tüketildiği herkes tarafından bilindiği göz önüne alınmasına rağmen söylenen bu gerekçenin hayatın olağan akışına aykırı bir durum olduğu açıkça ortadır.”

Editör: TE Bilisim