Hızla artan kira fiyatları nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasında adeta husumet yaşanıyor. Fahiş kira talepleri, ev sahibi-kiracı anlaşmazlığına yol açarken, bir yandan da karşılıklı açılan davalar nedeniyle mahkemelerdeki dosya sayıları katlanmaya devam ediyor. Hem mahkeme kapılarındaki yığılmayı önlemek, hem de ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan ihtilafları çözmek için 1 Eylül'de 'arabuluculuk' uygulaması devreye girecek.

Ancak TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenleme sonrası arabulucunun ev sahibi-kiracı anlaşmazlığını çözüp çözemeyeceği şimdiden tartışma konusu olmuş durumda.

İMZALI TUTANAK OLMADAN DAVA AÇILAMAYACAK!

Yeni düzenleme ile birlikte kira tespit davaları, kira tahliye davaları, uyarlama davaları, kiracı ve mal sahibinin kira sözleşmesi kaynaklı ihtilaflar, 1 Eylül 2023'den itibaren zorunlu arabuluculuk sürecine tabi olacak. Taraflar arabulucuya rağmen anlaşamazlarsa ‘uzlaşmazlık tutanağı’ düzenlenecek. Bu tutanak taraflarca imzalanacak. Bu imzalı tutanak olmadan dava açılamayacak. Arabuluculuk ücreti ise Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Asgari Ücret tarifesine göre belirlenecek ve ihtilaf yaşayan taraflarca eşit şekilde ödenecek.

“EFEKTİF OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM”

Avukat Cihat Demirbağ, kiracı- kiralayan ilişkilerinde arabuluculuk müessesesinin nasıl bir verimlilikte çalışacağı hususunda ciddi endişelerinin olduğunu belirterek, “Arabuluculuk müessesesini destekleyen, seven, bunun çok faydalı bir şey olduğunu öngören biri olmakla beraber arabuluculuk müessesesinin kiracı kiralayan ilişkilerinde çok efektif olacağını düşünmüyorum” dedi.

MADDE 35/A ÖNERİSİ!

Avukat Demirbağ, avukatlık kanunundaki 35/A maddesinin uygulanması önerisini gündeme getirdi. Söz konusu öneri sayesinde taraflar arasında mahkeme sürecinden önce çözüm sağlanabileceğini dile getiren Demirbağ, "Arabuluculuk kanunu dışında avukatlık kanunu madde 35A kapsamında da bir takım uzlaşı yapma şansınız var” dedi.

Editör: TE Bilisim